Sök på hela sajten

Länkar

Utbildning och kunskap

 

 

 

Länkar till hjärngymnastik och minnesträning finns på sidan Hjärngympa.

 

Kunskapsspel att ladda ner

 

QuizPro

Multimedia-frågeprogram på engelska eller tyska (valfritt) med tusentals frågor i olika ämnen att ladda ner. Shareware som inte är uppdaterat på länge, men det funkar faktiskt problemfritt även i Windows 11.

 

Kunskapsspel på nätet

Svenska

 

Elevspel

Kunskapsspel för barn mellan 5 och 12 år, och här finns många roliga och pedagogiska spel inom olika skolämnen att välja emellan. Ett exempel på spel i kategorin matematik är att träna klockan, både analogt och digitalt. Sajten har utvecklats, uppdaterats och moderniserats mycket under åren.

 

Flaggtest

Ett svenskspråkigt test med flervalsfrågor om all världens flaggor. Man kan välja mellan från 10 upp till 100 frågor och en världsdel i taget eller alla på en gång.

 

Illustrerad Vetenskaps allmänbildningstest

Här kan man testa sin allmänbildning inom åtta olika kategorier och tävla mot andra deltagare från hela Norden.

 

Kunskapsspel om socialdemokraterna

Åsikter - Historia - Organisation - Berömda citat. Svenska. Lite svårbegriplig sida - det är bara rutan högst upp till vänster som består av klickbara länkar.

 

Kunskapsstjärnan

Matematik, geografi, natur, tangentträning och hjärngymmet. Alla övningar är avsedda för lite yngre spelare.

 

Seterra

Hundratals geografispel för att lära sig länder, flaggor, städer, sjöar, regioner m.m. i Sverige och i resten av världen. Programmet kan köras på svenska eller 35 andra språk. Finns även som app.

 

Vetgirig.nu

Sveriges största sajt för frågesporter med 236 000 frågor i 7 700 ämnen. Man kan spela mot andra i ett ligasystem, tävla mot sig själv eller i lugn och ro få en fråga om dagen per mejl. Här finns jag med i samtliga tävlingskategorier och ett tag tävlade jag väldigt aktivt, men numera blir det bara sporadiskt.

 

Vi i femman

Svensk frågesport arrangerad av SVT och SR. Testa dina kunskaper och jämför dem med vad vanliga femteklassare kan. Det här är programmets hemsida, och förut kunde man även spela själv online men den möjligheten verkar numera vara borttagen.

 

Engelska

 

Agatha Christie Quiz

Tio frågor om Agatha Christies böcker, svaren står på en annan sida på sajten. Frågornas svårighetsgrad varierar.

 

Food trivia quizzes

Ett par hundra frågesporter enbart om mat och dryck. Det kan röra sig om vad som helst, historia lika väl som nutid. Frågesporterna är inte interaktiva, så det går inte att skriva in svaren och få poäng utan man får antingen tänka svaren eller skriva ner dem och sedan rätta mot facit, som visas när man klickar på "Answer". Men samtidigt poppar det irriterande nog upp ett fönster med reklam.

 

FunTrivia

Sannolikt världens största sajt för frågesporter. Här finns 155 000 frågesporter med 1,5 miljoner frågor i 16 000 kategorier, 7 700 korsord och hundratals andra spel. Frågorna är indelade i kategorier som djur, musik, historia, sport etc. Särskilda frågesporter finns för barn, och även en geografisk uppdelning avseende frågornas innehåll (USA, Europa etc.). Här är jag medlem, och det är oerhört vanebildande...

Ovan länkar jag till en sida med tio frågor om Agatha Christies böcker, men här finns närmare 300 frågesporter enbart om dem!

 

Infoplease Quizzes

Frågesporter om olika ämnen. Här finns också en daglig ordfråga där det gäller att kunna betydelsen av ett svårt ord.

 

Quiz4Fun

Quiz4Fun är på engelska, men de som ligger bakom sajten finns i Sverige och driver även sajten Vetgirig.nu och Visakisa i Finland. Problemet är att också de som skriver frågorna är svenskar. Jag var mycket aktiv på alla tre sajterna ett tag men ruttnade ordentligt på Quiz4Fun och la av. Många av de svenskar som skriver frågorna och svaren orkar uppenbarligen inte ens slå upp orden i en engelsk ordbok, för engelskan är otroligt tafflig: full av både grammatiska fel och stavfel, ibland till den grad att det tar en lång stund att ens förstå frågan. Hur glad blir man då på en skala när man gör en frågesport på tid? Att kolla i ett engelskt uppslagsverk är tydligen också uteslutet. Ett enda exempel: när svaret skulle vara landet Jordanien ville de ha "Jordania"!! (Rätt svar på engelska är Jordan, som inte ens var något alternativ.) Så de 30 000 frågorna i 600 ämnen får de gärna behålla för sig själva.

Om du vill göra engelska frågesporter rekommenderar jag dig att välja FunTrivia, som strängt taget är den enda allmänna engelska frågespelssajt man behöver.

 

Sheppard Software

Hundratals kunskapsspel, aktiviteter, frågesporter och artiklar. Det mesta riktar sig till barn. Trots att sajten heter "Software" finns allting faktiskt på nätet.

 

William Shakespeare quiz

24 frågor om Shakespeares liv och verk.

 

Övriga språk

 

Start.no - Quiz

Hundratals frågesporter på norska, uppdelade efter ämne. Exempel: Harry Potter, Solsystemet, Vilken kändis är du?

 

Stern.de - Wissenstests

Frågesporter för att testa ens allmänbildning i olika ämnen. På tyska.

 

Visakisa

Finska Visakisa drivs av samma personer som ligger bakom Vetgirig.nu, men till skillnad från Quiz4Fun med den taffliga engelskan är språket bra här, så tydligen skrivs frågorna av infödda finländare. Jag har varit aktiv här och slutade av tidsbrist, inte för att jag tröttnade. Det finns 50 000 frågor i 2 000 ämnen.

 

 

© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2022-03-03

Utbildning och kunskap

 

Kunskapsspel

Språkkurser och språktest

Språkträning

Svenska som andraspråk och som främmande språk

Utbildning

Madeleine Lars

 

besökare

sedan 2013-08-01

 

Översätt sidan!