Sök på hela sajten
Ett språk •   Flera språk
Länkar till lite mer lekfull språkträning finns på sidan Språkträning.
Se också fler sidor om språk under rubriken Språkvård och språkbruk.
Samtliga kurser under den här rubriken är gratis. I något fall är det bara en del av kursen som är kostnadsfri (en demo), men då anger jag det. Samtliga är också onlinekurser. I vissa fall kan dock filer behöva laddas ner, t.ex. mp3- eller pdf-filer, men det är inga program som behöver installeras i datorn.
Dansk kurs på engelska med grammatik, ordförråd, fraser och övningar. Här finns över 1 600 ljudexempel på danska fraser och ord där man klickar, lyssnar och repeterar. Men observera att det bara är lektion 1 som är en gratis demo, lektion 2-20 kostar pengar. Men vill man lära sig danska seriöst är det ett bra alternativ: den rankas som nummer ett av danskkurser.
Danska: distansundervisning i danska som andraspråk
Information om ordklasser, grammatik, svåra uttryck, läs- och hörövningar, korsord m.m.
En nätkurs i engelsk grammatik som vänder sig främst till universitetsstuderande. Ingen multimedia, bara text.
Engelska: grammatik och skrivande
Den här sajten heter "The Guide to Grammar and Writing" och man kan välja att läsa guiden på olika nivåer: ord och mening, stycke eller hel text. Här hittar man också en stor mängd frågesporter, spel och korsord som jag direktlänkar till på sidan Språkträning.
Engelska: träna engelska med hjälp av film
På Speechyard kan man träna sin engelska på ett annorlunda och roligt sätt: med hjälp av film. Här finns hundratals filmer med engelska undertexter, och medan man tittar på en film kan man klicka på ett ord eller uttryck och se översättningen, lyssna igen och även lägga till ordet i sitt eget bibliotek om man vill öva på det igen. Övningarna behandlar stavning, uttal och ordförråd. Speechyard är också en social gemenskap där man kan öva tillsammans med andra. Som gammal film- och tv-översättare kan jag intyga att det här är ett av de absolut bästa sätten att lära sig språk!
En introduktion till finska och Finland för icke-finsktalande, och man kan välja att läsa kursen på engelska, tyska, franska eller ryska. Kursen är sammanställd av språkcentret vid Helsingfors universitet och är uppdelad i två delar: i del 1 lär man sig ord och i del 2 grammatik. Ljudfiler finns till ens hjälp.
Här finns tre kurser på engelska: en i hieroglyfernas historia, en i fornegyptiska och en i fornegyptiska siffror. Mycket bilder förstås, eftersom hieroglyfskrift är en bildskrift.
Kurs i hebreiska bestående av 17 lektioner plus bilagor i form av pdf-filer. För att komma till den webbaserade kursen, klicka på "Online Hebrew Tutorial" i menyn.
Interaktiv multimediakurs i hindi bestående av 24 videobaserade lektioner med tillhörande texter med grammatik, ordlistor m.m. För att kunna göra kursen måste man ha QuickTime och en hindifont installerad i datorn. Projektet är finansierat av USAs utbildningsdepartement och involverar en mängd universitet och språkcenter.
En kurs på universitetsnivå som inte är öppet tillgänglig utan kräver att man skapar ett konto och loggar in. Förr fanns det ingen demo, så man hade ingen aning om vad som väntade en där inne, men nu har de tagit sitt förnuft tillfånga och öppnat den första sidan på varje nivå utan inloggning. Kursen består av både text, ljud och bild.
Interaktiv kurs i italienska (på engelska) med mycket bild och ljud, och även många avdelningar där man översätter ord och fraser och svarar på frågor. En del finns det facit på, annat måste man rätta själv.
Utbildningsradions multimediala kurs i det svenska teckenspråket.
Thailändsk kurs på svenska. Den är uppdelad i lektioner och bygger mycket på ljudfiler, eftersom thailändska är ett tonspråk. Kräver att man registrerar sig per mejl.
Interaktiv kurs i tyska bestående av 34 lektioner plus övningar och tester. Kräver registrering och inloggning. Drivs av ActiLingua Academy i Wien, som också håller kurser i Wien året runt.
Information om tysk grammatik med hjälp av multimedia. På tyska. Bakom sidan ligger Institut für Deutsche Sprache, IDS.
Kurser utvecklade av the Foreign Services Institute (FSI) i USA, som är en del av utrikesdepartementet. Eftersom kurserna är tänkta främst för diplomater och andra ämbetsmän som arbetar utanför USA fokuserar de på hörförståelse och muntlig förmåga, så en del av kursen är ljudfiler precis som en gammaldags kassettkurs. Men det finns också mycket annat material, exempelvis fraser och ordförråd, grammatik, dialekter, språkhistoria m.m.
BBCs multimediakurser i sju språk: tyska, franska, spanska, italienska, portugisiska, grekiska och kinesiska (mandarin). I ytterligare 33 språk finns det ett dussintal användbara fraser, men inte mer. Sajten uppdateras inte längre men fungerar precis som tidigare.
Gratis kurser i massvis med språk. Kursspråket är engelska. Man skriver, talar och lyssnar, och samlar poäng för rätt svar.
På Goethe Verlag kan man ta gratis audiokurser i 50 språk, och man kan utgå från vilket som helst av de 50 språken, inklusive svenska. Till varje språk hör det 100 mp3-filer, och man kan välja mellan två- och enspråkiga filer. Till varje språk hör det också bildkort med ord med tillhörande uttal. En varning: högst upp finns en annons, och klickar man på den hamnar man på en helt annat sajt.
Språkkurser i ett 15-tal språk + ytterligare några varianter, av vilka en del har ljudfiler att lyssna på. Egentligen är det en blandning av kurs och rena ordlistor.
Engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, portugisisk och latinsk grammatik förklarad på tyska, plus grammatikövningar.
På Word2Word finns det länkar till över 300 gratis online-språkkurser i 120 språk, så när du har testat allting här ovan och kan det som ett rinnande vatten är det bara att botanisera på Word2Word så hittar du nya utmaningar. ;-)
Här kan man testa sina språkkunskaper i engelska, tyska, franska, spanska och italienska och se vilken nivå man ligger på. Testet bygger på nivåerna i Europarådets referensram för språk, som är A1 (nybörjare), A2, B1, B2, C1 och C2 (mest avancerad). När man är färdig med testet får man resultatet per mejl, där man kan se vilken nivå man ligger på i förhållande till referensramen. Kräver inloggning.
Här kan man testa sin språknivå på 25 språk, inklusive svenska. Det är dock inte alls lika proffsigt som Folkuniversitetets test: det är lucktest där man väljer i en lista bestående av de rätta orden.
En modernare sajt än den ovan, anpassad för mobila enheter. 25 språk och många språkkombinationer med 100 tester per språk, grundläggande och avancerade.
© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2022-03-03
Svenska som andraspråk och som främmande språk
besökare
sedan 2013-08-01
Översätt sidan!