Sök på hela sajten

Länkar

Utbildning och kunskap

 

 

Gratis internationella onlineutbildningar

 

Coursera

På Coursera kan man läsa gratis universitetskurser online. Här finns ca 4 000 kurser från exempelvis amerikanska Standford och Lunds universitet.

 

edX

De amerikanska universiteten Harvard och MIT har gemensamt grundat edX, som ebjuder gratis universitetskurser på nätet till personer i hela världen. EdX ebjuder MOOC (massive online open courses) och interaktiva onlinekurser i ämnen som juridik, historia, naturvetenskap, ekonomi, data m.m. Man ser föreläsningarna som videoklipp och läser kursmaterialet som pdf-filer. Om man registrerar sig kan man också delta i övningar och kommunicera med lärare och kurskamrater.

Konceptet MOOC skiljer sig inte mycket från vanliga distansutbildningar, utom att man inte får några högskolepoäng. Själva kunskapen får man ju.

 

Khan Academy

Gratis utbildning för alla, var som helst i världen och i egen takt. Man kan lära sig matematik, biologi, kemi, fysik, ekonomi, historia m.m. Här finns över 4 000 föreläsningar i form av filmer. Privat tillgänglig statistik visar hur mycket man har gjort och på vilka områden man inte har nått sina mål.

 

YouTube Education

På YouTubes utbildningsavdelning finns filmer och föreläsningar för de flesta, på nivåerna låg- och mellanstadium, livslångt lärande och universitet. Ämneskategorierna är vetenskap, historia, konst, matematik, teknik, samhällsvetenskap och näringsliv. De flesta filmerna är engelskspråkiga utan text, vilket ju i sig blir en språkövning.

 

Sök utbildning i Sverige

 

Distansutbildningar.se

Länkar till distansutbildningar på bl.a. universitet/högskola, folkhögskola och Komvux. Distansutbildningar finns också med som en avdelning på Studera.nu, men vill man enbart läsa på distans har man allt samlat här.

 

Folkhögskola.nu

Folkhögskolornas gemensamma webbplats. Det finns 155 folkhögskolor i Sverige, och många har ett internat där deltagarna kan bo vilket gör att gruppen umgås även på fritiden och kan bli väldigt sammansvetsad.

 

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund och inget universitet, men det har ett nära samarbete med universiteten, och kurserna och det pedagogiska tänkandet präglas av ett vetenskapligt förhållningssätt, vilket jag tycker märks. Är partipolitiskt obundet och fristående från religiösa och fackliga intressen och i mitt tycke det klart bästa av studieförbunden.

 

Studera.nu

All form av information om högskolestudier. Här söker och jämför man utbildning, även på distans och utomlands, men anmäler sig gör man numera på Antagning.se.

 

Studera vidare

En samlingssajt för samtliga högskolor och universitet i Sverige med matnyttig information för den som inte bara vill få en överblick över själva studierna, utan också över de vanligaste yrkena som kan komma i fråga efter avslutade studier. Man får också tips på hur man gör bra ifrån sig på högskoleprovet.

 

 

© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2021-03-01

Utbildning och kunskap

 

Kunskapsspel

Språkkurser och språktest

Språkträning

Svenska som andraspråk och som främmande språk

Utbildning

Madeleine Lars

 

besökare

sedan 2013-08-01

 

Översätt sidan!