Sök på hela sajten
Danska • Engelska • Finska • Norska • Spanska • Tjeckiska • Tyska
Stavningskontroll och verbkonjugerare på nätet finns på sidan Språkverktyg.
Språkkurser och grammatikövningar på nätet finns på sidan Språkkurser.
Dialekt.dk drivs av Köpenhamns universitet, och här kan man lära sig allt om danska dialekter och språkliga olikheter. Det går också att lyssna på dialekter från hela Danmark.
Dansk Sprognævn är Danmarks motsvarighet till Språkrådet i Sverige.
Alla nummer av Dansk Sprognævns språktidskrift från 1980-talet och framåt finns att läsa här på nätet.
Språkportal där man får vägledning, upplysning och svar på frågor om det danska språket och språkförhållandena i Danmark.
I Danmark byggs det just nu ett fysiskt språkmuseum, men redan nu finns det på webben. Här kan man läsa nyheter och debattinlägg om språk, alltså inte bara om danska utan om språk i allmänhet. Här finns hundratals artiklar, och man kan söka på titel eller på publiceringsdatum.
Här kan man prenumerera på ett nyhetsbrev som innehåller ett ord eller uttryck om dagen med förklaring och etymologi.
Ställ en fråga om engelska språket och få omedelbar hjälp.
Onlineversionen av en språkspalt i en tidning som svarar på språkfrågor.
En sajt som vill lära oss att skriva och tala bättre finska i våra studier på universitets- och högskolenivå. Språkhjälpen finns också på svenska, se sidan Svenska.
Finska Språkbyråns tidning som vänder sig till alla som är intresserade av språk och språkvård. Här finns många sökmöjligheter för att söka i numren: efter ämne, författare, sökord, rubrik, nummer eller med frisök. På finska. Kielitoimiston lehti kaikille kielestä ja sen huollosta kiinnostuneille.
Finlands språkvårdsorgan, till vardags kallat Kotus. Sajten är en enorm resurs för den som vill botanisera i finska språket.
Nätversionen av den tjocka boken "Iso suomen kielioppi" från 2004 innehåller också en extra del med definitioner av både de termer som används i boken och andra grammatiska termer. Man kan läsa den rakt igenom eller söka i det alfabetiska registret.
Det norska språkvårdsorganet, som lyder under Kulturdepartementet.
Norsk språkråds språktidning, som är gratis att prenumerera på i pappersform (även till Sverige! Man behöver inte ens betala portot!) och som också finns i sin helhet på nätet.
El castellano - la página del idioma español
En webbplats om det spanska språket, på spanska. Grammatik, etymologi, språkhistoria och mycket mer.
Fin sajt på svenska om både tjeckiska språket och Tjeckien.
Här får man veta vilka regler som gäller enligt den tyska stavningsreformen som trädde i kraft 2006. Texten är på tyska.
Gesellschaft für deutsche Sprache, GfdS
GfdS är ingen officiell myndighet eller yrkesorganisation, utan en förening för alla som är intresserade av tyska, öppen för medlemmar både i och utanför Tyskland. En språkrådgivning finns för alla, men den är bara gratis för medlemmar - och om man ringer från utlandet! Från Tyskland ringer man ett betalnummer. Fritt fram alltså att ringa från Sverige och fråga om tysk rättskrivning, grammatik, stil m.m.
Website zu den Deutschschweizer Dialekten
En webbplats med information om de tyskspråkiga schweiziska dialekterna. Här finns både ljudprover att lyssna på och skrivna texter.
© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2022-03-02