Sök på hela sajten

Länkar

Språkvård och språkbruk

 

 

Stavningskontroll och verbkonjugerare på nätet finns på sidan Språkverktyg.

Språkkurser och grammatikövningar på nätet finns på sidan Språkkurser.

 

Dialekter

 

Dialinks

En stor samling länkar om dialekter på många olika språk. Även ett tiotal svenska dialekter finns med. Sajten är gjord 1998 och fungerar inte i mobilen.

 

Korpusar

 

WebCorp: The Web as Corpus

Här finns en sökmotor som ger tillgång till webben som en korpus där man kan söka efter ord och uttryck. Specifikt avsedd för språkdatasökningar. Används enligt uppgift av lingvister, lexikografer, språklärare och språkinlärare, förläggare, redaktörer, journalister, reklamfirmor och forskare. Det finns även en ordlistsgenerator. När man anger adressen till en webbsida skapas en lista över orden på sidan, antingen efter frekvens eller i alfabetisk ordning. Den är dock inte så bra på svenska, det skapas även icke-befintliga ord.

 

Övrigt

 

Ethnologue, Languages of the World

Ett uppslagsverk om alla världens drygt 7 000 språk.

 

European languages

Kortfattad information om samtliga europeiska språk, sammanställd av BBC. Man kan också lyssna på de vanligaste fraserna på varje språk.

 

EUs språkportal

Om flerspråkighet och om språken i Europa.

 

I love languages

Här finns 2 400 länkar om allt som rör språk.

 

Omniglot

Mycket omfattande encyklopedi om världens skriftsystem och språk, otroligt nog sammanställd av en privatperson, Simon Ager. Ändå är den alltid uppdaterad och layouten har moderniserats under åren, och numera är den mobilvänlig. Men så är också encyklopedin Simons heltidsjobb.

 

The World Atlas of Language Structures online

WALS online är en stor databas som beskriver världens språk ur fonologiskt, grammatiskt och lexikalt perspektiv. Artikelförfattarna är 55 stycken, av vilka många är ledande auktoriteter på området. Den första versionen av WALS gavs ut som en bok med CD-ROM 2005, och den första onlineversionen publicerades 2008. Nuvarande version är från 2013.

 

 

© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2022-03-02

Språkvård och språkbruk

 

Svenska

Övriga språk

Flera språk och flerspråkighet

Språkverktyg

Madeleine Lars

 

besökare

sedan 2013-08-01

 

Översätt sidan!