Sök på hela sajten

Länkar

Böcker

 

 

Gratis e-böcker

Länkarna här nedan går huvudsakligen till sajter med nedladdningsbara e-böcker, men något enstaka undantag finns där man läser böckerna i webbläsaren i datorn.

 

Svenska och övriga nordiska språk

 

Litteraturbanken

Litteraturbankens mål är att ha en webbplats som rymmer det viktigaste inom svensk litteratur. För närvarande finns det drygt 1 300 verk tillgängliga i epub-format.

 

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg är ett ideellt projekt som digitaliserar äldre nordisk litteratur och gör den fritt tillgänglig på nätet. I skrivande stund finns här totalt 5 600 titlar, och på den sida som länken leder till finns alla titlar samlade från A till Ö.

 

Engelska och/eller flera språk

 

Archive.org

Ett internetarkiv bestående av ett 70-tal undersamlingar med över 20 miljoner fria e-böcker och texter från hela världen. Av naturliga orsaker finns det ingen lista över böckerna utan bara en sökruta. Jag hamnar ofta här när jag googlar efter en viss e-bok, för här finns en del e-böcker som ingen annan har skannat in.

Dessutom finns här över 2 miljoner moderna e-böcker som kan lånas av vem som helst med ett konto på sajten, och det är kostnadsfritt.

 

ePub Books

Främst en söktjänst för att söka igenom många e-boksbutiker samtidigt, men här finns också ett antal gratis e-böcker som samtliga inkluderar omslag. För att kunna ladda ner böckerna måste man dock skapa ett konto, som också är gratis. Men det är det absolut värt, för här publiceras böcker som inte finns på andra sajter, och de är mycket bra formaterade.

 

Feedbooks

Tusentals fria och gratis e-böcker, med omslag. Även här är böckerna bra formaterade.

 

Free ebooks

Även här finns det tusentals fria och gratis e-böcker, men inte bara klassiker, utan här uppmuntras nya, okända (amatör-)författare att ladda upp sina böcker. Därmed får de en chans att nå ut med sitt författarskap till en stor läsarskara. Här finns även ljudböcker att ladda ner.

 

Global Grey

Den här sajten har inte samma utbud av "alla" klassiska fria böcker som de flesta andra utan är specialiserad på lite smalare områden: här finns 2 000 e-böcker inom esoterika & ockultism, övernaturliga fenomen, forntida kulturer, astrologi & tarot, religion & mytologi m.m. Den drivs av en enda kvinna som jobbar heltid med böckerna och sajten.

 

Google Books

Sök bland alla miljontals böcker som Google har digitaliserat. Över en miljon av dem är gratis och nedladdningsbara i epub-format. Om böckerna kostar pengar kan man i vissa fall läsa utdrag ur dem (gäller mest engelskspråkiga böcker).

 

Intech Open Science

På Intech finns 5 600 gratis e-böcker av ett lite ovanligare slag: helt nypublicerade böcker inom olika vetenskapliga områden som teknik, medicin och hälsa, biologi, samhällsvetenskap, psykologi, humaniora m.fl., ofta skrivna av världsledande forskare. Många är tjocka luntor på flera hundra sidor, och jag har dessvärre inte hittat något sätt att ladda ner en hel bok på en gång, utan man laddar ner dem kapitelvis.

 

Internet Sacred Text Archive

Internetbibliotek för böcker om religion, mytologi, folklore och esoterism, total 1 700 titlar. Eftersom alla är fria rör det sig oftast om ganska gamla böcker, från 1800-talet och början av 1900-talet. Exempelvis hittar man såväl Frankenstein som Eddan och Kalevala. De allra flesta böckerna här är på engelska, men det finns också några få på andra språk.

 

Many Books.net

Över 50 000 gratis e-böcker på många språk, inklusive svenska. Sökning kan göras på författare, titel, språk eller genre.

 

Project Gutenberg

Project Gutenberg är den första och största samlingen av gratis e-böcker på nätet, f.n. 60 000. Grundaren Michael Hart var den som uppfann e-böcker, redan 1971. Här finns världslitteraturens stora verk på många språk (inte bara de tre i menyn), men det är ändå den sajt som jag går till som allra sista utväg. Precis som hos Gutenbergs nordiske lillebror Runeberg prioriteras nämligen kvantitet framför kvalitet. Böckerna saknar ofta både information, omslag och klickbar innehållsförteckning, men innehåller i gengäld 10-30 sidor skräp i form av copyrightinformation. Så det som ePub Books, Feedbooks, Many Books.net m.fl. lever på är att ta sina böcker från Gutenberg.org, rensa upp i dem, formatera dem och förse dem med omslag och sedan publicera dem som sina egna, och resultatet blir väldigt njutbart.

 

Wikibooks

Ett Wikimediaprojekt för att skapa gratis e-böcker och kommenterade texter som vem som helst kan redigera. F.n. finns här 3 400 böcker.

 

Wikisource

Ett arkiv för tidigare publicerade texter, som böcker och historiska dokument, som det är fritt att använda. Precis som i systerprojektet Wikipedia är texterna uppdelade efter språk.

 

 

Här finns det fler länkar till gratis e-böcker:

Public Domain E-Books

Lista på över 20 tjänster som erbjuder e-böcker. Observera att eftersom fria e-böcker innebär böcker där författaren har varit död i ett antal år (hur många är lite olika i olika länder, i Sverige är det 70) så är utbudet ganska lika överallt. Men visst finns det skillnader, och skillnaden kan ju vara precis den bok som man letar efter.

 

Franska

 

E-books gratuits

Stort franskt e-bibliotek där man hittar massor av franska böcker som inte de större flerspråkiga sajterna har, eftersom de oftast bara har världskända verk på andra språk än engelska.

 

Tjeckiska

 

Městská knihovna v Praze

Prags stadsbibliotek tillhandahåller också gratis e-böcker på tjeckiska, men många av dem är så dåligt korrlästa att de är oläsbara. Hoppas att de uppdaterar filerna så småningom.

 

Tyska

 

Zeno.org

Det största tyska e-biblioteket. Innehåller böcker av över 700 författare, som Cervantes, Goethe, Kafka, Zola och många fler, en bildsamling med 40 000 verk av 4 500 konstnärer, biografer över kompositörer, historiska verk som t.ex. Nürnbergprocessen, filosofiska verk av t.ex. Aristoteles, Voltaire och Schopenhauer, kulturhistoriska och naturvetenskapliga dokument plus ett antal lexikon från 1800-talet.

 

Gratis ljudböcker

 

LibriVox

Gratis ljudböcker, inlästa av frivilliga från hela världen. LibriVox sätter ribban högt: målet är att göra alla världens fria böcker tillgängliga som ljudböcker. Katalogen innehåller till dags dato 16 000 böcker på 46 språk. Projeket drivs av frivilliga och är helt reklamfritt. Vill du läsa in en fri bok på svenska och få den publicerad här så är det bara att sätta i gång.

MEN - för den som har sina e-böcker i e-boksläsaren Bookari känns det här som ett helt onödigt projekt, för i den kan man få sina e-böcker på massor med språk upplästa med talsyntes, och det fungerar fantastiskt bra, säger jag som är mycket känslig för hur högläsning låter! Jag har testat med böcker på engelska, tyska, franska, norska, danska, finska och tjeckiska, och det fungerar lysande.

 

ThoughtAudio.com

Ett hundratal gratis ljudböcker i mp3-format på engelska, bl.a. av Mark Twain, Hermann Hesse och Franz Kafka. Observera att en bok inte består av en enda fil utan av många filer.

 

 

© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2022-02-02

Böcker

 

Arkiv och databaser

Bibeln och Shakespeare

Deckare

Gratis e-böcker och ljudböcker

Övrigt

Madeleine Lars

 

besökare

sedan 2013-08-01

 

Översätt sidan!