Sök på hela sajten

Lexikonlänkar

Finska

 

 

Citat och aforismer

 

Wikiquote

Wikipedias finska citatlexikon.

 

Dialekter

 

Karjalan kielen sanakirja

Tryckt ordbok i sex band över det karelska språket. Ordboken kom ut under åren 1968–2005 som ett samarbete mellan Forskningscentralen för de inhemska språken och Finsk-ugriska sällskapet. Här finns en webbversion, som uppdateras i mån av behov och resurser.

 

Karjala-sanakirja

Ordbok över ord och uttryck i den karelska dialekt som talas i det avträdda Karelen. Alla kan använda ordboken, men för att kunna lägga till nya ord måste man registrera sig.

 

Luovutetun Karjalan murresanasto

Det här är föregångaren till Karjalan sanakirja, och ordistan här kommer så småningom att föras över dit.

 

Meänkielen sanakirja  sv  fit

Världens enda databas över meänkieli och nordfinska dialekter med över 70 000 ord och 5 000 ordspråk. Databasen är sammanställd av Birger Winsa, docent i meänkieli och tidigare ordförande för Meän akateemi.

 

Suomi-Pori-sanasto

Ordlista över dialektord från Björneborg med översättning till standardfinska och svenska.

 

Etymologi

 

Wikisanakirja

En ordboksdatabas som skapas av sina användare. Den innehåller över 400 000 artiklar med definitioner, böjningsformer, etymologi och synonymer, ibland även uttal och motsvarigheter på andra språk.

 

Rim- och baklängesordböcker

 

Riimisanakirja

Rim- och baklängesordbok som ingår i ordbokssamlingen Suomi sanakirja. Det som visas är ord som slutar på samma bokstäver, så det är inte alltid rena rim. Ordet "päivä" ger sammansättningar som slutar på "-päivä", ordet "nainen" ger ord som slutar på "-ainen".

 

Nyord

 

Sanapoimintoja vuodelta 2023

Lista över det senaste årets nya finska ord, sammanställd vid Institutet för de inhemska språken.

 

Slang

 

Motoristen slangisanakirja

Ordlista över finsk motorcykelslang med förklaringar på standardfinska. Även den här ordlistan är på 90-talsvis samlad på en enda sida.

 

Om ordförrådet i sverigefinska ungdomars talspråk

Redovisning av ett forskningsprojekt om det talspråkliga ordförrådet hos sverigefinska ungdomar. Huvuddelen av rapporten utgörs av en alfabetisk ordlista och några korta tematiska ordlistor. Pdf-fil.

 

Slangia – Katujen kieli – Helsingin puhekielen sanakirja

Ordbok över Helsingfors gatuslang från 1940- till 1960-talet med förklaringar på standardfinska. Sidan börjar med en introduktion och sedan en lista över räkneord och pronomen, så man får scrolla ner en bit för att komma till A. Sedan finns alla ord från A till Ö på en enda sida, vilket gör att det tar en liten stund att ladda den.

 

Urbaani sanakirja

Finsk version av Urban Dictionary. Det är en slangordbok över ord som inte finns i vanliga ordböcker och över vanliga ord med ovanligare definitioner. Användarna kan lägga till ord och definitioner och kommentera andras bidrag.

 

Synonymer

 

Synonyymisanakirja

Synonymordbok som ingår i ordbokssamlingen Suomi sanakirja. Här finns tusentals synonymer till finska ord.

 

Wikisanakirja

En ordboksdatabas som skapas av sina användare. Den innehåller över 400 000 artiklar med definitioner, böjningsformer, etymologi och synonymer, ibland även uttal och motsvarigheter på andra språk.

 

Uppslagsverk/Encyklopedier

 

Wikipedia

Ett uppslagsverk med över 500 000 artiklar som hela tiden skapas och redigeras av sina användare. Det finns bra länkningsfunktioner mellan artiklar och språkversioner.

 

 

 

 

 

 

© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2024-01-29

Finska

 

Enspråkiga

Finska <=> svenska

Finska <=> övriga språk

Övriga finska lexikon

Madeleine Lars

 

besökare

sedan 2013-08-01

 

Översätt sidan!