Sök på hela sajten

Lexikonlänkar

Finska

 

 

Enspråkiga

 

Uni Leipzig Wortschatzportal

Portal med stor databas i form av 250 korpusbaserade enspråkiga ordböcker, däribland finska. Man kan bara söka i en ordbok och på ett språk i taget, så det fungerar alltså inte som en flerspråkig ordbok. Inga definitioner finns förstås eftersom den är korpusbaserad, däremot rikligt med annan information, som förekomst, frekvens, exempel, ord som används i samband med det sökta ordet i korpusen (som står till vänster resp. till höger), grafik m.m.

 

Wikisanakirja

En ordboksdatabas som skapas av sina användare. Den innehåller för närvarande cirka 300 000 artiklar med definitioner, böjningsformer och motsvarigheter på andra språk.

 

Tvåspråkiga: finska <=> svenska

 

Dict.com Finsk-svensk ordbok

Ordbok för översättning mellan finska och svenska. Den innehåller 22 800 uppslagsord, 2 800 exempel och 34 200 översättningar. Sökning görs samtidigt på båda språken.

 

Dicts.info

Ordbok finska-svenska som omfattar ett basordförråd på 5 000 ord. Sajten har totalt över 80 ordböcker mellan finska och andra språk. Ordboken i andra riktningen, svenska-finska, finns här. Jag testade att översätta ordet "fotsula", och det översattes korrekt till finska med "jalkapohja".

 

Ilmainen sanakirja

Finsk-svensk-finsk ordbok som innehåller ca 35 000 ord. Man väljer språkkombination på förstasidan, för här finns ordböcker i närmare 30 språk. Men man får se upp rejält – mitt testord "fotsula" översattes till "kasvi" (växt)!

 

LangToLang

Ordbok till och från över 40 språk, bl.a. mellan finska och svenska. Min testsökning på "fotsula" översattes korrekt till finska.

 

LEXIN Bildteman

En interaktiv bildordbok avsedd för språkinlärning. Ordboken innehåller 1 800 ord på 21 språk och är uppdelad i 31 teman. Välj "Finska" i språkmenyn. Orden visas på finska, engelska och svenska under var sin flik. När man klickar på en bild eller ett ord hör man uttalet.

 

LEXIN Svensk-finskt lexikon

Översättningsordbok med ca 30 000 uppslagsord, utarbetad med tanke på invandrare i Sverige. Ordförklaringar på svenska. Sökning kan göras även på finska ord. Under varje uppslagsord finns också sammansättningar och uttryck. Testordet "fotsula" översattes korrekt under uppslagsordet "fot", där man också kan lära sig fraserna "på stående fot" m.fl.

 

Sanakirja.org

Lexikon finska-svenska-finska + över 20 andra språk. Testordet "fotsula" översattes korrekt, och utöver det får man också veta artikeln (en) plus alla böjningsformer i singular och plural. De här upplysningarna gäller alltså det svenska ordet och inte det finska, så ordboken är uppenbarligen avsedd för finsktalande.

 

 

 

 

 

 

Bookmark and Share

 

© Cercurius AB 2013-2021 — Uppdaterad 2021-01-07

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01