Sök på hela sajten
Annonser •   Böcker, tidskrifter, avhandlingar och uppsatser • Jobb • Ljud och bild • Mat och dryck • Medicin • Nyheter •
Övriga specialiserade söktjänster och sökmotorer
Sökmotor som söker igenom ett hundratal sajter med annonser för begagnade varor. Efter sökningen får man en sammanställning på de aktuella annonserna, och vid varje annons finns en hänvisning till var man hittar den.
BioMedSearch finns under "Medicin" nedan.
DOAJ, Directory of Open Access Journals
Vetenskapliga och akademiska tidskrifter i fulltext. I databasen finns f.n. över 17 000 tidskrifter med över 7 miljoner artiklar på 80 språk. Bakom sajten ligger en internationell grupp knuten till Lunds universitet.
Sök bland alla miljontals böcker som Google har digitaliserat. Om böckerna är gratis kan man läsa dem på webben, om de kostar pengar kan man i vissa fall läsa utdrag ur dem (gäller mest engelskspråkiga böcker). Man kan ha egna bokhyllor, t.ex. med böcker man har läst, böcker man vill läsa, lexikon etc.
De svenska universitets- och forskningsbibliotekens söktjänst med böcker, tidskrifter, avhandlingar, artiklar, kartor, affischer, noter, e-böcker m.m. För närvarande finns 7 miljoner titlar i databasen.
Här söker man bland ca 420 000 examensuppsatser från svenska högskolor och universitet. Med "examen" menas att det är magister- och kandidatuppsatser, dvs. C- och D-uppsatser men inga B-uppsatser. Bakom sajten ligger en privatperson vid namn Ted Valentin.
Världens största nätverk för biblioteksinnehåll och -tjänster. Sök bland 2 miljarder böcker, dvd:er, cd-skivor och artiklar i över 10 000 bibliotek över hela världen. Jag testade med Maria Lang "Vem väntar på värdshuset" (för att ha med å och ä) och fick 9 adekvata träffar.
Sökmotor för jobb, inte bara i Sverige utan i hela världen. Här finns miljontals jobb utannonserade på webbplatser i över 90 länder, varav f.n. närmare 90 000 är jobbannonser enbart i Sverige. Sökningen kan göras på kategori eller ort.
Sökmotor specialiserad på att hitta ljudfiler på webben - alltså ljud och inte bara musik. Formaten är aiff, au, mp3 och wave, och man kan specificera mono/stereo, resolution, sample rate och filstorlek. Exempel på ljud man kan hitta är läten från djur, kontor, musikinstrument och fordon.
Sök med bild: ladda upp en bild så försöker Google hitta samma eller liknande bild.
F.d. Creative Commons Search har gått ihop med WordPress och blivit Openverse. Söktjänst med öppen källkod för 600 miljoner copyrightfria bilder som får användas i kommersiellt syfte och/eller får modifieras.
Svensk mediedatabas är söktjänsten för Kungliga bibliotekets audiovisuella samlingar, som innehåller 8 miljoner timmar inspelat material och därmed utgör Sveriges största databas över ljud, radio, film, tv och multimedia.
Alla recept är en sökmotor för recept, så de tillhandahåller alltså inga recept själva utan listar recept från utvalda hemsidor.
I Livsmedelsverkets databas söker man på antingen livsmedel eller näringsämnen. Under livsmedel får man det totala innehållet, dvs. antal kalorier och andel kolhydrater, protein, fett, fibrer, vitaminer, mineraler etc., och under näringsämnen får man veta vilka livsmedel som innehåller det näringsämne man söker. För varje livsmedel ges värden för över 50 näringsämnen. Databasen innehåller 2 200 livsmedel och maträtter och går också att ladda ner som fil.
Biomedicinsk sökmotor som söker i över 20 miljoner olika slags biomedicinska publikationer.
Medicinsk sökmotor som söker igenom alla stora tillförlitliga medicinska webbsajter i Sverige.
Sökmotor för nyheter. Om man skriver in ett ord kan man se vad som har skrivits i medierna om det på sistone, och genom att skriva in sökord bygger man sitt eget nyhetsflöde och kan enbart läsa sådant som man är intresserad av. I den gamla versionen som fortfarande finns kvar parallellt kan man avgränsa tidsomfånget alltifrån "idag" till "senaste 90 dagarna". Man kan också låta bli att söka och i stället läsa de senaste nyheterna på sidan. De är indelade i kategorier, som ekonomi, sport, kultur & nöje etc.
Sök på två språk samtidigt. Det räcker att skriva in sökordet eller sökuttrycket i den vänstra rutan så översätts det automatiskt, och sedan görs sökningen på båda språken och resultatet visas i två spalter. Min testsökning på "bukspottkörtel" svenska-finska resulterade i 3 590 sidor på svenska och 8 460 på finska. Det här är förstås en stor fördel i de fall när man inte vet vad ordet heter på det andra språket - man slipper slå upp det först.
2lingual använder sig av Googles sökmotor, och ett 40-tal språk stöds.
Tjänst för att söka över 7 miljoner geografiska namn över hela världen även om man inte riktigt vet hur de stavas. Man skriver helt enkelt bara in hur namnet låter eller hur man tror att det stavas, och så får man en lång lista på förslag, plus vilket land orten ligger i och koordinater.
Internet Archive: Wayback Machine
660 miljarder webbsidor arkiverade från 1996 och framåt. Här kan man alltså hitta webbsidor som inte längre finns kvar.
En sökmotor som ger tillgång till webben som en korpus där man kan söka efter ord och uttryck. Specifikt avsedd för språkdatasökningar. Används enligt uppgift av lingvister, lexikografer, språklärare och språkinlärare, förläggare, redaktörer, journalister, reklamfirmor och forskare. Här finns även en ordlistsgenerator. När man anger adressen till en webbsida skapas en lista över orden på sidan, antingen efter frekvens eller i alfabetisk ordning. Den är dock inte så bra på svenska, det skapas även icke-befintliga ord.
Specifik faktasökning endast i Wikipedia, andra wiki-sajter och uppslagsverk.
Söktjänsten Wolfram Alpha är utvecklad av en matematikprofessor, så i stället för att få en lång rad webbsidor där sökordet förekommer får man svaret i form av statistik, tabeller och diagram. Häftigt! Och om man skriver "345 + 25 %" får man svaret att summan 345 + 25 % är 431,25, och så uträkningen hur den kom fram till den summan. Den här funktionen med matematiska uträkningar har Google plankat av Wolfram Alpha, men hos Google får man bara resultatet, inte själva uträkningen.
© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2022-03-02