Sök på hela sajten

Länkar

Söktjänster och sökmotorer

 

 

Metasöktjänster

 

IntelliWebSearch

Programvara (att ha i datorn) för att söka i upp till tio fritt valbara sökmotorer och/eller webblexikon samtidigt. Främst tänkt att användas av översättare och terminologer för termsökning.

 

MetaGer, Deutsche Meta-Suchmaschine

Kraftfull söktjänst som visar resultat från flera sökmotorer. MetaGer värnar om användarnas integritet genom att använda öppen källkod och inte spara några data. MetaGer är även miljövänliga: alla deras tjänster drivs med el från regenerativa energikällor.

 

Övriga allmänna söktjänster och sökmotorer

 

Ask.com

Över 20 år gammal sökmotor med konceptet att man inte skriver in sökord utan en hel fråga, precis som om man frågade en levande person.

 

Bellnet

Den äldsta tyskspråkiga söktjänsten, där man fortfarande kan söka antingen med frisök eller ämnesvis. Känns nostalgiskt, väldigt 90-tal.

 

Bing

Microsofts sökmotor.

 

Björns söksida

Privat sida som har samlat ihop en del sökmöjligheter, t.ex. några sökmotorer, Download.com, Dictionary.com, SAOB, IMDB, SL Trafiksvar m.fl. Varför man nu skulle vilja söka i SAOB och SL Trafiksvar samtidigt...?

 

DuckDuckGo

Sökmotor som inte spårar användarna och/eller säljer resultatet av sökningen vidare.

Samma koncept som Startpage nedan, alltså. Det går inte att söka frekvens av ett ord, för den visar inte antalet träffar.

 

Ecosia

Ekologisk sökmotor. Ecosia donerar av sina annonsintäkter till trädplanteringsprogram på olika ställen i världen. Hittills har de planterat 80 miljoner träd.

 

Fireball

En av de mest använda sökportalerna i Tyskland.

 

Gigablast

Gigablast är en av en handfull sökmotorer i USA som har indexerat över en miljard sidor. Möjligt, men söker man på en svensk företeelse (t.ex. mitt efternamn) blir resultatet väldigt magert.

 

Google

Google är jättebra för oprecisa sökningar, när man inte riktigt vet vad det heter eller hur ord stavas. För precisa sökningar när man vet exakt vad man vill söka är Google inte bra, eftersom den även visar närliggande ord och uttryck.

 

Kvasir

Urgammal norsk söktjänst som fortfarande finns kvar.

 

Startpage

Sökmotor som inte spårar användarna och/eller säljer resultatet av sökningen vidare.

Startpage grundades redan 1998 under namnet Ixquick och var då en fantastisk metasökmotor, dvs. sökningen skedde med flera sökmotorer samtidigt som tillsammans täckte mer av internet än någon annan sökmotor. Numera använder sig Startpage av Googles resultat men anonymiserar sökningen så att den blir privat, utan trackers och cookies. Så det är skillnaden mellan DuckDuckGo ovan och Startpage; att Startpage använder sig av Googles resultat medan DuckDuckGo gör sin egen indexering. Inte heller här går det att söka frekvens av ett ord eftersom antalet träffar inte visas.

 

Webinfo

Finsk sökmotor för produkter och tjänster. Sök med sökord eller per ämneskategori. Man kan också välja att begränsa sökning till en av sju olika kommuner/regioner.

 

Yahoo Search

Världens näst största sökmotor, volymmässigt.

 

 

Bookmark and Share

 

© Cercurius AB 2013-2020 — Uppdaterad 2020-01-06

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01