Sök på hela sajten

Länkar

Hjärnan

 

Hjärnguiden

En informationsresurs om hjärnan som drivs av Karolinska Institutet. Mycket informativt om själva hjärnan, och även om skador och droger.

 

Högkänslighet

Det här är ingen allmän information om hjärnan, men jag tar ändå med det här. Det handlar om högkänslighet och om den forskning som har bedrivits om det sedan 1991. Här finns också ett test där man kan testa om man själv är högkänslig. (Jag är det.)

 

Nervsystemet

Dels en hjärnatlas med 50 interaktiva bilder och en tredimensionell hjärnmodell, dels ett uppslagsverk om nervsystemet och hjärnan som är sökbart med ett alfabetiskt index eller med frisök. Bakom sajten ligger Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

 

Superminne

Blogg med underrubrikerna minnet, minnestekniker, arbetsminne, glömska, mat och minne, studieteknik, samt minne och motion. Vem som står bakom sajten har jag inte lyckats få fram. Här finns även en länk till en engelsk onlinekurs i minnesteknik som är gratis men kräver inloggning.

 

Testa din IQ på Illustrerad Vetenskap

Tidskriften Illustrerad Vetenskaps IQ-test, alltså på svenska. Det är ett vetenskapligt IQ-test som testar den visuella förmågan, den språkliga förmågan, minnet, logiskt tänkande och matematiskt tänkande. Efteråt får man en detaljerad rapport med en siffra på ens totala IQ och även resultatet inom varje delområde, så att man kan se vad man är bäst på. Testet är gratis, men man måste ha registrerat sig på webbplatsen för att kunna utföra det.

 

Testa din IQ på Mensa

Mensa är en internationell förening för intelligenta personer med (i Sverige) en IQ på över 130. Med det här provtestet, som är på svenska, får man en bild av hur man skulle prestera på Mensas övervakade intelligenstest. Det tar 10 minuter, och efter testet får man veta sin uppskattade IQ.

 

The invisible gorilla

Om du tror att du vet vad det handlar om, så är det bara den första filmen. Här finns flera korta filmer som visar prov på hjärnans perception och selektiva uppmärksamhet och vår egen uppfattning om vår intuition. Filmerna är på engelska utan svensk text.

 

Våra böcker om hjärnan

Listan är i kronologisk ordning efter utgivningsår, med den första högst upp till vänster och den sista längst ner till höger.

Klicka på ett omslag för mer information om boken.

 

 

Bookmark and Share

 

© Cercurius AB 2013–2022 — Uppdaterad 2022-03-01

Hjärnan

 

Allmänt om hjärnan

Hjärngympa och minnesträning

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

 

Översätt sidan!