Sök på hela sajten

Länkar

Hjärnan

 

Hjärnguiden

En informationsresurs om hjärnan som drivs av Karolinska Institutet. Mycket informativt om själva hjärnan, och även om skador och droger.

 

Högkänslighet

Det här är ingen allmän information om hjärnan, men jag tar ändå med det här. Det handlar om högkänslighet och om den forskning som har bedrivits om det sedan 1991. Här finns också ett test där man kan testa om man själv är högkänslig. Jag är det.

 

Lumosity

På Lumosity kan man träna sin hjärna (på engelska) lite mer på allvar än med vanlig hjärngympa. Man skapar ett eget program bestående av de moment man vill träna upp, och det är gratis men kräver inloggning. Det här lär vara nätets populäraste hjärnträningsprogram, som är utvecklade av hjärnforskare och används av över 40 miljoner människor.

 

Nervsystemet

Dels en hjärnatlas med 50 interaktiva bilder och en tredimensionell hjärnmodell, dels ett uppslagsverk om nervsystemet och hjärnan som är sökbart med ett alfabetiskt index eller med frisök. Bakom sajten ligger Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

 

Superminne

Här handlar det om hur man utvecklar ett superminne. Information om själva minnet, minnesträning och minnestekniker, plus länkar till andra sajter om minnet. Läsvärt, men sajten är lite märklig: sidorna är helvita och menyn består bara av länkar och alla följer inte med på alla sidor, så ibland måste man klicka på Hem för att få hela menyn igen.

 

Testa din IQ på Illustrerad Vetenskap

Tidskriften Illustrerad Vetenskaps IQ-test, alltså på svenska. Det är ett vetenskapligt IQ-test som testar den visuella förmågan, den språkliga förmågan, minnet, logiskt tänkande och matematiskt tänkande. Efteråt får man en detaljerad rapport med en siffra på ens totala IQ och även resultatet inom varje delområde, så att man kan se vad man är bäst på. Testet är gratis, men man måste ha registrerat sig på webbplatsen för att kunna utföra det.

 

Testa din IQ på Mensa

Mensa är en internationell förening för intelligenta personer med (i Sverige) en IQ på över 130. Med det här provtestet, som är på svenska, får man en bild av hur man skulle prestera på Mensas övervakade intelligenstest. Det tar 10 minuter, och efter testet får man veta sin uppskattade IQ.

 

The invisible gorilla

Om du tror att du vet vad det handlar om, så är det bara den första filmen. Här finns flera korta filmer som visar prov på hjärnans perception och selektiva uppmärksamhet och vår egen uppfattning om vår intuition. Filmerna är på engelska utan svensk text.

 

Your Amazing Brain

Allt om hjärnan på engelska, presenterat på ett mycket trevligt sätt. Dessutom spel där man inte bara kan testa sitt minne och sin uppmärksamhet, utan också hur bra man är på att förstå kroppsspråk och ansiktsuttryck. Kvinnor och män brukar ha lite olika uppfattning om det.

 

 

Bookmark and Share

 

© Cercurius AB 2013-2020 — Uppdaterad 2020-01-06

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01