Sök på hela sajten

Länkar

Film och tv

 

 

Sverige

 

Alla de här svenska tjänsterna har svenska undertexter.

 

Blockbuster

Först köpte Film2Home upp Headweb, sedan blev de tu Plejmo, och nu är Plejmo uppköpt av Blockbuster. Till skillnad från Netflix m.fl. kan man här hyra eller köpa filmer styckvis, och det finns över 8 000 stycken, inklusive de allra senaste. Hyrfilm har man tillgång till i 48 timmar.

 

Cineasterna

Här finns 2 500 filmer att titta på gratis, och helt lagligt! Det enda som krävs är ett bibliotekskort i någon av de 110 kommuner som är anslutna till tjänsten. Det handlar alltså om att låna film precis som man lånar fysisk film på biblioteket, fast man streamar den i stället. Man har tillgång till varje film i 48 timmar.

 

C More

C More ägs av TV4 och är en prenumerationstjänst. För en fast summa i månaden får man titta inte bara på C Mores 800 filmer och 80 serier, utan även på TV4:s egna produktioner utan reklamavbrott - vilket bara det kan vara värt pengarna. Har ingen bindningstid. Det går också utmärkt att pausa abonnemanget, kontot finns kvar och väntar på en.

 

Discovery plus

Playtjänst med Discovery Channel, Animal Planet, Eurosport, ID, TLC, samt kanal 5, 9 och 11.

 

Disney plus

Disney plus är en ny strömningstjänst som inte alls bara har material från Disney utan även från flera andra bolag, bl.a. National Geographic. Prenumerationstjänst där man betalar månadsvis eller årsvis. Ingen bindningstid, men ett uppsagt abonnemang löper förstås tiden ut innan det bryts.

 

Draken Film

Drivs av Göteborgs filmfestival, som har handplockat drygt 500 filmer från hela världen för att visa här, allt från prisbelönta festivalpärlor till klassiker. Innehåller också intervjuer och essäer. Månadsavgift.

 

Folkets Bio

Folkets Bio är känt för sina lite smalare filmer på bio, och numera har de också en streamingtjänst. Det är en hyrtjänst, och man har tillgång till varje film i 48 timmar. Förutom fritextsökning kan man sortera på genre, land och premiärår.

 

Google Play Filmer

Ingen prenumerationstjänst utan enbart hyr- och köpfilmer. Om man köper filmer kan man ha sitt filmotek i sitt Google Play-konto, precis som med böcker och musik.

 

HBO Nordic

HBO eller Home Box Office är en del av Time Warner Inc. Prenumerationstjänst utan bindningstid. I dagsläget ligger de långt efter de övriga tjänsterna på filmer (de har "hundratals" skriver de själva, vilket är väldigt få) däremot lär de vara mycket bra på seriesidan, särskilt förstås HBO:s egna produktioner som de är mycket snabba med. Jag hittar ingen uppgift om hur många serier det är, men det är i alla fall 5 000 avsnitt. Märkligt nog finns det ingen sökfunktion för att söka bland titlar.

 

Mubi

Streamingtjänst som erbjuder enbart kvalitetsfilmer. Varje dag släpps en ny film som ligger uppe i 30 dagar, vilket innebär att det alltid finns 30 filmer att välja mellan. Man betalar med en fast månads- eller årsavgift.

 

Netflix

Amerikansk prenumerationstjänst utan bindningstid. Har ca 2 500 filmer och 900 serier, inklusive egenproducerat material.

 

PlayPilot

På PlayPilot finns allt innehåll från de svenska play- och strömningstjänsterna samlat under ett och samma tak, och även de mest populära YouTube-kanalerna. Utbudet inkluderar inte bara film utan också serier, dokumentärer och andra program. Det går att markera sina favoriter för att senare få snabb tillgång till dem.

 

Rakuten TV

Japansk tjänst som erbjuder enbart hyr- och köpfilm. Men de har också en egen kategori för gratisfilm, både långfilmer och dokumentärer. Gratisfimerna finansieras med reklam, så de har reklamavbrott.

 

SF Anytime

Hyr- och köptjänst som har 4 000 filmer och 40 serier. Här går det att hyra film utan registrering. SF Anytime var först med konceptet film-on-demand i Sverige.

 

TriArt

Hyr- och prenumerationstjänst. TriArt är ett svenskt bolag som vill verka för mångfald och sprida kvalitetsfilm. Här finns nya filmer men även klassiker, plus artiklar, intervjuer och filmdiskussioner. Varje hyrfilm kan ses i 48 timmar och man betalar per film.

Det finns tyvärr ingen sökfunktion för land, bara fritextsökning. Vad jag kan se är utbudet från övriga nordiska länder sorgligt litet, från Tyskland och Frankrike lite större.

 

Webb-tv.nu

En svensk sajt som har samlat play-tjänsterna från 9 kanaler på ett ställe. Man kan söka alfabetiskt på program, på kanaler, kategori och IMDB-betyg, eller med frisök. Man kan också samla sina favoriter i en egen lista. Ingen inloggning finns utan favoriterna sparas med hjälp av cookies. Med andra ord krävs det en och samma webbläsare och en konstant IP-adress, vilket gör tjänsten oanvändbar för alla oss som använder VPN och/eller växlar mellan datorer.

 

Viaplay

Prenumerationstjänst utan bindningstid, ägd av Viasat (MTG) som kan ses i hela EU. 2 000 filmer och 250 serier, ytterst få svenska filmer. Här finns inte heller någon särskild kategori för svenska filmer, och kategorin Nordiska filmer är numera borttagen.

Viaplay har också en butik med hyr- och köpfilmer som nyligen har gått på bio och med populära klassiker. Det innebär alltså att om man abonnerar på Viaplay och betalar en månadsavgift får man dessutom betala extra för att se nya filmer och klassiker ...

 

Övriga

 

Glotz direkt

Tysk tjänst som samlar live- och playsändningar från 23 länder, 20 i Europa plus Brasilien, Japan och USA. Mycket bra, mycket omfångsrik. Givetvis finns hela det tyska utbudet här, SuperMediatheket (se nedan), och i Sverige finns ett 15-tal "riktiga" tv-kanaler plus små lokala kanaler som exemplevis tidningarnas egna tv-sändningar. Skillnaden mellan Glotz direkt och Zattoo (se nedan) är att Glotz direkt bara är en samlingsplats som slussar en vidare till källan, dvs. respektive lands tv, medan Zattoo är som att ha en tv-apparat i datorn.

Glotz direkt fungerar inte på några andra enheter än i datorn.

 

SuperMediathek

I Sverige heter tv-kanalernas internettjänster Play, i Tyskland heter de Mediathek. Precis som i Sverige går det förstås att gå till varje kanals Mediathek för sig (det är bara att söka på "Mediathek" och respektive kanal), men här finns de samlade: ARD, ZDT, RTL, ARTE etc. Man kan titta både live och i efterhand, vanligtvis en vecka efter sändning. Se även Glotz direkt ovan.

Tjänsten fungerar enbart i datorn; om man vill titta på andra enheter måste man ladda ner respektive kanals app.

 

Top Documentary Films

Här finns närmare 3 000 dokumentärfilmer från hela världen att titta på gratis, hopsamlade av en privatperson. När man har sett en film kan man kommentera den.

 

World Wide Internet TV

Den här sajten har ingen egen tv utan länkar till 1 500 gratis tv-stationer över hela världen. Det är mest nyheter och sport men lite annat också. Bakom sajten finns en person i Nederländerna, och sajten finns på engelska, tyska, franska och spanska.

 

YouTube

Över 100 000 videoklipp laddas upp på YouTube dagligen (!). Alla kan utan kostnad lägga upp filmer om de är max 2 GB stora eller max 15 minuter långa. Men det finns också långfilmer här, och sajten är en outtömlig källa till information och kunskap, eller till avkoppling och skratt.

 

Zattoo

Undantagsvis tar jag med Zattoo här trots att tjänsten inte fungerar i Sverige, för den kan vara ett bra tips för den som ska resa utomlands. Med Zattoo kan man nämligen se över 100 "riktiga" tv-kanaler i direktsändning på nätet, utan tv-apparat och utan tv-kort i datorn, och även spela in dem. Med "riktiga" menar jag att det inte är små lokala nyhets- och sportkanaler utan de vanliga stora tv-kanalerna, exempelvis ARD, ZDF, ARTE, Pro7 m.fl. i Tyskland och RAI i Italien. Tjänsten fungerar alltså inte i Sverige, men väl i Tyskland, Schweiz, Spanien, England och Frankrike, där den är gratis (finansieras med reklam) men kräver registrering. Den fungerar också i Danmark, men där kostar den pengar. Jag använde den när jag bodde i Tyskland och inte längre hade någon tv och kunde då alltså titta på tv-program direkt när de sändes, utan tv-apparat. Tjänster som ersätter tv börjar dyka upp överallt nu, men Zattoo har funnits i så många år att den måste anses banbrytande. Funkar i alla enheter.

 

 

© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2022-03-01

Film och tv

 

Arkiv och databaser

Filmnyheter, recensioner och diskussionsforum

Strömmande tjänster: film och tv på nätet

Övrigt

Madeleine Lars

 

besökare

sedan 2013-08-01

 

Översätt sidan!