Sök på hela sajten

Länkar

Film och tv

 

 

Sverige

 

Filmarkivet

Filmarkivet är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Här kan man se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven från de ca 125 åren som filmen har funnits.

 

Statens medieråd

Statens medieråd hette tidigare Statens biografbyrå och sorterar under Kulturdepartementet. Här finns en databas över de närmare 50 000 filmer som har censurgranskats i Sverige sedan 1956, och förutom den allmänna informationen om filmen hittar man också hur många klipp som har gjorts av den svenska censuren.

 

Svensk filmdatabas

Svenska Filminstitutets egen filmdatabas med 96 000 filmer, bl.a. samtliga svenska långfilmer sedan 1897, utländska filmer som har haft svensk biografpremiär samt en stor mängd svenska kortfilmer, dokumentärer och tv-filmer. Av de 96 000 filmerna är knappt en tredjedel svenska. Dessutom finns 368 000 filmarbetare, exempelvis regissörer, manusförfattare, skådespelare etc., plus uppgifter om filmbolag, filmförlagor och musiken i filmerna.

 

Svensk mediedatabas

Svensk mediedatabas är söktjänsten för Kungliga bibliotekets audiovisuella samlingar, som innehåller över 10 miljoner timmar inspelat material och därmed utgör Sveriges största databas över ljud, radio, film, tv och multimedia.

 

SVT Öppet arkiv

Här lägger SVT ut ett brett urval av egenproducerade program som har sänts fram till 2005: dramaserier, barn- och underhållningsprogram, dokumentärer och program inom fakta, sport och kultur. Vad jag förstår läggs program till kontinuerligt medan ingenting tas bort: det började nämligen med 500 timmar, och målet är att ha mer än 10 000 timmar.

 

Övriga Norden

 

Danska Filminstitutets databas

Sök bland 34 000 titlar på filmtyp, kategori, ämnesord, produktionsland, år, format och med fritext. Sök filmmakare och filmbolag bland 133 000 skådespelare och 10 000 bolag. Databasen finns på danska och engelska och innehåller danska filmer och internationella filmer som har visats i Danmark.

 

Den danske film database

Länken går till förstasidan, och i menyn högst upp kan man söka på bl.a. filmtitel, tv-serie, skådespelare och inspelningsplats. Inspelningsplatserna ("lokationer") finns utmärkta på karta, och en del namn länkar till mer info och bilder.

 

Elonet

Finländsk filmdatabas med filmer plus personer och bolag som har medverkat i produktionen. Tonvikten ligger på inhemska filmer och filmer som har visats i Finland. En del äldre filmer går att se i sin helhet här, och några har också svenska undertexter. Sajten finns på finska, svenska och engelska och länken går till den svenskspråkiga versionen.

 

Isländskt filmcentrum

Sök isländska filmer i olika kategorier; skådespelare, filmarbetare och filmbolag.

 

Norska Filminstitutets databas

Sök information om norska långfilmer, kortfilmer och dokumentärer som har producerats i Norge sedan 1980-talet.

 

Tyskland

 

Filmportal

På Filmportal hittar man information om 150 000 filmer och 225 000 personer, med många möjligheter att filtrera resultatet. Här finns också över 4 000 videofilmer, t.ex. trailers, och 110 000 bilder ur filmer.

 

German Cinema

German Cinema är centret för marknadsföring av tyska filmer utomlands. Centret tillhandahåller ett filmarkiv inte bara med långfilmer utan också med dokumentärer och serier.

 

Krimiserier

Det största onlinelexikonet om tyskspråkiga tv-deckarserier. I arkivet finns information om 300 deckarserier och över 2 500 deckarsolitärer från 1950-talet och fram till 2010.

 

Moviemaster - Film-Lexikon

I arkivet finns drygt 9 000 filmer.

 

OFDB - OnlineFilmdatenbank

Den i mitt tycke klart bästa tyska filmsajten. "Tysklands motsvarighet till IMDb" brukar jag kalla den.

 

Övriga

 

AllMovie

Omfattande filmlexikon, men jag hittar inga uppgifter om antalet filmer. Det verkar i alla fall finnas många, indelade i 20 genrer och med möjlighet till avancerad sökning med många olika filter.

 

Filmsite.org

Om det största och bästa i filmhistorien, inte bara bästa filmer utan även mycket annat, som bästa filmscener, bästa Bond-flickor, bästa robotar etc. Här finns också både Oscarvinnare och de som blev nominerade men inte vann.

 

Hollywood.com

Sök filmer, tv-program och kändisar.

 

Internet Movie Database, IMDb

Standarduppslagsverket om film och skådespelare, som är det mest omfattande och som väl knappast någon kan ha missat.

 

 

© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2023-10-06

Film och tv

 

Arkiv och databaser

Filmnyheter, recensioner och diskussionsforum

Strömmande tjänster: film och tv på nätet

Övrigt

Madeleine Lars

 

besökare

sedan 2013-08-01

 

Översätt sidan!