Sök på hela sajten

Länkar

Bostad och logi

 

 

Hyr stuga eller annan semesterbostad

 

Fritiden

De flesta fritidshusen på Fritiden.se finns i Sverige, men det finns också ett ganska stort antal i utlandet. Här finns rubriken "Sista minuten", liksom semesterbyte av stugor och hus.

 

Novasol

Har 50 000 semesterhus, stugor och lägenheter för uthyrning i 20 länder över hela Europa.

 

Stugbo

En annonsplats för stugor i Norden. Stugbo har alltså själv inga stugor utan är en förmedling, öppen för både privata uthyrare och företag. Bokning sker alltid direkt hos respektive uthyrare. De flesta stugorna finns i Sverige och Danmark, men det finns även några i Norge och Finland.

 

Stugknuten

På Stugknuten finns stugor och lägenheter att hyra direkt av ägarna utan några förmedlingsarvoden. Man kan söka på län, ort, annonsnummer, antal bäddar, maxpris, datum, fritext eller sista minuten. Sajten finns också på norska, danska, engelska, tyska och nederländska. Även här bokar man direkt av ägaren.

 

Stugnet

Sök stugor i Sverige, sorterade efter landskap. Även Stugnet är en annonsplats där både privata ägare och stugförmedlingar annonserar. Alla bokningar sker direkt hos respektive annonsör.

 

Stugsommar

Trots namnet erbjuder Stugsommar stuguthyrning i Sverige året runt med trygghetsgaranti. Här finns även sista minuten-uthyrning. Om man vill hyra sommarhus i övriga Europa gör man det hos det danska moderbolaget DanCenter (länken går till deras sajt på svenska).

 

Stugor uthyres

Här finns ingen som helst information om vem som ligger bakom sajten, hur många hus som förmedlas eller någonting annat. Det finns bara en karta som visar att de flesta stugorna finns i Sverige. Här finns också rubriken "Sista minuten". Till skillnad från de andra stugsajterna ovan är det gratis att annonserna här, med obegränsat antal bilder och statistik.

 

Logi och övernattning i Sverige

 

Alla rum

Här finns prisvärda vandrarhem, bed & breakfast, stugor och billiga hotell.
- 2022-03-01 fungerar inte sajten, men jag avvaktar för att se om det är ett tillfälligt fel.

 

Bo på lantgård i Sverige

Bo på Lantgård är en intresseförening med över 100 medlemsgårdar i hela Sverige med ett levande lantbruk där man får insikt i vardagssysslorna på en gård, eller till och med får hjälpa till själv. Man väljer mellan självhushåll eller rum & frukost. Förutom att söka geografiskt kan man också söka efter tema, exempelvis om stället lämpar sig för fiske eller om man får ta med sig ett eget husdjur dit.

 

Camping

Allt om camping i Sverige. Sajten finns på svenska, engelska och tyska.

 

Logi och övernattning i övriga länder

 

Kommentar:

Här finns inga hotell, vandrarhem, pensionat, B&B e.d., enbart privatboenden.

För att byta bostad på semestern, se sidan bostadsbyte. Av "husvakts"-sajterna (house sitting) nedan är vi medlemmar på alla tre: Housecarers, Mind My House och Trusted House Sitters.

 

Mot betalning

Airbnb

Airbnb grundades 2008 och har snabbt blivit en världsledande förmedlare av privatboenden: här hyrs 5 miljoner boenden ut i 220 länder. Ett boende kan vara en sängplats eller ett eget rum i ett privat hem, en trädkoja, en hel lägenhet eller ett slott. Bokningen och betalningen görs till Airbnb, och både uthyrare och gäster bygger upp en profil på sajten och ger varandra omdömen efter uthyrningen. Det känns väldigt tryggt med en förmedlande mellanhand mellan uthyrare och gäst. På Blocket kan man också hyra privatboenden utomlands, men det gör man direkt av uthyraren utan mellanhand och man har inget skyddsnät om den andra parten drar sig ur.

 

Gratis

Couchsurfing

Genom Couchsurfing låter man främmande människor sova över hemma hos sig och kan sedan själv få gratis logi när man är ute och reser. Givetvis kan man också sätta betyg på värdarna, diskutera i diskussionsforum och få tips. Sajtens egna uppgifter är att de har 14 miljoner medlemmar i alla världens länder.

Det här är ett lite annorlunda koncept än bostadsbyte, genom att den man bor hos är hemma när man är där, respektive att man själv är hemma när gästerna bor hos en. Jag har inte själv prövat på det här men jag känner folk som har gjort det, och jag vet att man kan få allt ifrån en sängplats till ett eget rum, och att det varierar väldigt om det blir ett socialt möte eller bara logi.

 

Hospitality Club

Genom att bli medlem i Hospitality Club kan man bo gratis privat över hela världen. Klubben har 300 000 medlemmar i 200 länder, och tanken är att medlemmarna ska hjälpa varandra när de är ute och reser, antingen det är med husrum, guidning av stan eller goda råd. Ett sätt att kunna träffa ortsbor vart man än kommer. Men sajten är 90-tal och omöjlig att använda i mobilen.

 

Housecarers

Här kan man både söka husvakt till sin egen bostad och lägga in en annons om att man vill ställa upp som husvakt. Tanken är att man ska kunna resa bort utan att lämna sitt hem tomt. Den som är husvakt får bo gratis i ägarens hem i utbyte mot huspassningen, oftast med allt inklusive (el/gas, tv, internet etc.) Man kan också vara djurvakt, och då är man förstås bunden till att mata och ta hand om djuren dagligen. Sajten har sitt säte i Australien och de flesta som söker husvakter här finns i engelskspråkiga länder. Housecarers är den minsta av de tre husvaktssajterna, här finns bara 200-250 annonser där folk söker hus- eller djurvakt - men vi har hittat både fantastiska kattvakter och fantastiska hem att vara kattvakter i.

 

Mind My House

Liksom Housecarers en sajt för att söka hus- och djurpassning till sin egen bostad eller annonsera om att man vill erbjuda den tjänsten. Det här är den billigaste av husvaktssajterna: söker man husvakt är det gratis att annonsera, vill man erbjuda sig att vara det kostar annonsen bara en dryg hundralapp (omräknat till svenska kronor) per år. Här finns tusentals annonser där hus- eller djurvakt sökes, och även i icke-engelskspråkiga länder. Även härifrån har vi bara goda erfarenheter både som kattägare och kattvakter.

 

Trusted House Sitters

Sajt för hus- och djurpassning som grundades 2010 och snabbt gick upp till att bli nummer 1, störst och med flest medlemmar, och den sajt som har flest erbjudanden i icke-engelskspråkiga länder. Innovativ och dynamisk och förbättrar sig ständigt. Till skillnad från på de andra två husvaktssajterna måste alla medlemmar här verifiera sin identitet, och det tillhandahålls riktlinjer för båda parter, ett avtalsformulär att fylla i, och till och med en telefonlinje med gratis veterinärrådgivning dygnet runt. Vi har passat många katter i olika länder via den här sajten och det har fungerat klockrent. Precis som hembyte är hus- och djurpassning en livsstil - i Australien finns det folk som inte har någon egen bostad utan alltid flyttar runt och passar andras hem!

 

 

© Cercurius AB 2013–2024 — Uppdaterad 2022-03-01

Bostad och logi

 

Bostad

Logi

 

Madeleine Lars

 

besökare

sedan 2013-08-01

 

Översätt sidan!