Sök på hela sajten
Dialekter • Språkvård i massmedier • Språkvårdsorgan och språkrådgivning • Språktidskrifter • Övrigt
Stavningskontroll och verbkonjugerare på nätet finns på sidan Språkverktyg.
Institutet för språk och folkminnen - Dialekter
Fråga om dialekter och få svar, lyssna på dem och dela med dig av din egen dialekt.
Tidningen Lands avdelning om dialekter. Massor med matnyttig och rolig information om hur vi pratar, inklusive en dialektskola.
Lyssna på inspelningar av finlandssvenska dialekter
"Spara det finlandssvenska talet" var ett projekt som genomfördes av Svenska litteratursällskapet i Finland för att dokumentera svenskan i Finland i början av 2000-talet och som resulterade i ljudprov från över 1 000 personer från hela det svensktalande Finland. En del av dem finns att lyssna på här. Man kan också testa sina finlandssvenska talspråkskunskaper i olika frågesporter.
Här kan man lyssna på alla svenska dialekter, inklusive i svensktalande Finland.
Dagens Nyheter - Catharina Grünbaum
Catharina Grünbaum var i närmare 20 år språkvårdare på DN, och här finns alla hennes språkspalter samlade.
Här finns inte bara Lars-Gunnar Anderssons språkspalter samlade utan även debattartiklar om språk.
Den finlandssvenske språkvårdaren Mikael Reuter hade från 1986 och fram till sin pension 2013 en språkspalt i Hufvudstadsbladet. Här finns alla spalter arkiverade i kronologisk ordning. Det finns inget sätt att söka enbart i rutorna, så vill man söka med fritext måste man söka på hela sajten.
Svenska Dagbladets språkartiklar
Här finns alla artiklar om språk samlade, inklusive SVD:s olika språkspalter.
Programmet "Språket" i P1 diskuterar hur språk används och förändras. Det går även att ställa frågor om språk.
Institutet för de inhemska språken
Svenska avdelningen på Finlands språkvårdande organ. Det handlar alltså om språkrådgivning och information som rör finlandssvenska.
Aktiv språkvård till alla finlandssvenska medier, såväl tidningar som radio och tv. Projektet styrs av Svensk Presstjänst i samråd med språkvårdarna på Institutet för de inhemska språken, och här på sajten finns massor med konkreta och nyttiga språktips för alla som jobbar med svenska i Finland.
Språkhjälpen drivs av Språkcentrum vid Helsingfors universitet och den vill lära oss att skriva och tala bättre i våra studier på universitets- och högskolenivå. Det här är den svenska varianten, och svenskan är alltså finlandssvenska - vilket inte betyder att den inte kan vara till nytta även för oss rikssvenskar.
Sveriges språkvårdande organ som numera lyder under Institutet för språk och folkminnen. Förutom en massa information om svenska språket finns här också en sökbar frågelåda för språkfrågor.
En startpunkt för information om språkvård och språkvårdsorganisationer. Portalen har byggts upp av Språkvårdsgruppen, som består av Mediespråksgruppen, Samspråk, SIS (Swedish Standards Institute), Svenska Akademien, Svenska Språkbyrån i Finland, Språkrådet och Sveriges Radio, och tidigare även Terminologicentrum TNC (nu nedlagt).
En grupp som ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska. Gruppen består av bl.a. språkvården, dagspressen, etermedier, högskolor, branschpressen och företag inom databranschen, totalt runt 25 organisationer och företag. Samordnare var Terminologicentrum TNC fram tills TNC lades ner 2018.
Svenska Läkaresällskapets språkfrågedatabas
Kommittén har en sökbar databas som innehåller svar på språkfrågor med medicinsk anknytning. Oumbärlig när man översätter medicinska texter.
TT-språket är en samling skrivregler sammanställda av språkvårdare på Tidningarnas Telegrambyrå som i stor utsträckning följs inom press, radio, tv och nyhetssajter på internet.
Svenska språknämnden på Finlands statsråd har gett ut informationsbladet Språkråd 2–4 gånger per år sedan 1989. Numren från 2001 och framåt finns här på webben att ladda ner och läsa i pdf-format.
Språkrådets informationsblad om språkvårdsarbete i Sverige och utomlands.
Språkbrevet är ett nyhetsbrev med språkliga råd för medarbetare vid Sveriges Radio, SVT och UR. Numera kan vem som helst prenumerera på brevet, som kommer per mejl.
Specialtidskrift för finlandssvensk språkvård utgiven av Svenska avdelningen vid Institutet för de inhemska språken. En del av innehållet finns tillgängligt online i arkivet.
Tidskrift för svensk språkforskning som har utkommit sedan 1901. Den ges ut av Adolf Noreen-sällskapet i Uppsala med stöd av Vetenskapsrådet och vänder sig till språk- och stilforskare, svensklärare, studerande och alla andra med intresse för svenska språkets byggnad, utveckling och användning. Tidskriften är referee-granskad. Alla nummer sedan 2005 är tillgängliga digitalt via DiVA.
Här finns webbupplagan av Språkrådets tidning Språktidningen. Det är inte den kompletta papperstidningen som finns på webben utan bara några punkter ur den, t.ex. nya ord, språkpolisen och språkfrågor.
Skrivihop.nu - mot särskrivningar
Skrivihop.nu la ner sin verksamhet för 20 sedan och sajten uppdateras inte sedan dess, men allt innehåll finns kvar.
Här finns svenska korpusar och konkordanser, bl.a. Strindbergs och Bellmans samlade verk, en fornsvensk lexikalisk databas med 54 000 uppslagsord och mycket mer.
Ideell, partipolitiskt obunden organisation som arbetar för att försvara svenska språket mot engelskans framträngande.
Om svenska språket, nobelpriset, nobelbiblioteket, den svenska almanackan m.m.
© Cercurius AB 2013–2025 — Uppdaterad 2022-03-02