Sök på hela sajten

Övriga länkar

Språkvård och språkbruk

 

Stavningskontroll och verbkonjugerare på nätet finns på sidan Språkverktyg.

 

Dialekter

 

Lyssna på inspelningar av finlandssvenska dialekter

"Spara det finlandssvenska talet" var ett projekt som genomfördes av Svenska litteratursällskapet i Finland för att dokumentera svenskan i Finland i början av 2000-talet och som resulterade i ljudprov från över 1 000 personer från hela det svensktalande Finland. En del av dem finns att lyssna på här. Man kan också testa sina finlandssvenska talspråkskunskaper i olika frågesporter.

 

Våra svenska dialekter

Här kan man lyssna på alla svenska dialekter, inklusive i svensktalande Finland.

 

Språkspalter i tidningar

 

DN:s språkspalt

Catharina Grünbaum har slutat på DN och hennes språkspalt är stängd, men det går fortfarande att läsa en del äldre artiklar.

 

Reuters ruta

Den finlandssvenske språkvårdaren Mikael Reuter har i årtionden haft en språkspalt i Hufvudstadsbladet. Här finns alla spalter arkiverade, och man kan välja att läsa dem i kronologisk ordning, gå via sökordsregistret eller söka med fritext.

 

Svenska Dagbladets språkspalt

Här finns arkivet för SVD:s språkspalter. Tyvärr verkar det inte finnas någon startsida så länken går till en sida utan text, men om man skriver "Språkspalten" i sökrutan så kommer man till arkivet.

 

Språkvårdsorgan och språkrådgivning

 

Institutet för de inhemska språken

Svenska avdelningen på Finlands språkvårdande organ. Det handlar alltså om språkrådgivning och information som rör finlandssvenska.

 

Mediespråk

Aktiv språkvård till alla finlandssvenska medier, såväl tidningar som radio och tv. Projektet styrs av Svensk Presstjänst i samråd med språkvårdarna på Institutet för de inhemska språken, och här på sajten finns massor med konkreta och nyttiga språktips för alla som jobbar med svenska i Finland.

 

Språkhjälpen

En finländsk sajt som vill lära oss att skriva och tala bättre i våra studier på universitets- och högskolenivå. Det här är den svenska varianten, och svenskan är alltså finlandssvenska - vilket inte betyder att den inte kan vara till nytta även för oss rikssvenskar.

 

Språkrådet

Sveriges språkvårdande organ som numera lyder under Institutet för språk och folkminnen. Förutom en massa information om svenska språket finns här också en sökbar frågelåda för språkfrågor.

 

Språkvårdsgruppen

En startpunkt för information om språkvård och språkvårdsorganisationer. Portalen har byggts upp av Språkvårdsgruppen, som består av Mediespråksgruppen, Samspråk, SIS (Swedish Standards Institute), Svenska Akademien, Svenska Språkbyrån i Finland, Språkrådet, Sveriges Radio och Terminologicentrum TNC.

 

Svenska datatermgruppen

En grupp som ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska. Gruppen består av bl.a. språkvården, dagspressen, etermedier, högskolor, branschpressen och företag inom databranschen, totalt runt 25 organisationer och företag. Samordnare är Terminologicentrum TNC.

 

Svenska Läkaresällskapets kommitté för medicinsk språkvård

Kommittén har en sökbar databas som innehåller svar på språkfrågor med medicinsk anknytning. Oumbärlig när man översätter medicinska texter.

 

TT-språket

TT-språket är en samling skrivregler sammanställda av språkvårdare på Tidningarnas Telegrambyrå som i stor utsträckning följs inom press, radio, tv och nyhetssajter på internet.

 

Språktidskrifter

 

Informationsbladet Språkråd

Svenska språknämnden på Finlands statsråd har gett ut informationsbladet Språkråd 2–4 gånger per år sedan 1989. Numren från 2001 och framåt finns här på webben att ladda ner och läsa i pdf-format.

 

Klarspråksbulletinen

Språkrådets informationsblad om språkvårdsarbete i Sverige och utomlands.

 

Språkbruk

Specialtidskrift för finlandssvensk språkvård utgiven av Svenska avdelningen vid Institutet för de inhemska språken. En del av innehållet finns tillgängligt online här.

 

Språk och stil

Tidskrift för svensk språkforskning som har utkommit sedan 1901. Den ges ut av Adolf Noreen-sällskapet i Uppsala med stöd av Vetenskapsrådet och vänder sig till språk- och stilforskare, svensklärare, studerande och alla andra med intresse för svenska språkets byggnad, utveckling och användning. Tidskriften är referee-granskad. Register och författarregister finns på webben, liksom sammanfattningar (abstracts) av några av artiklarna, men i huvudsak är det en papperstidskrift som man prenumererar på.

 

Språktidningen

Här finns webbupplagan av Språkrådets tidning Språktidningen. Det är inte den kompletta papperstidningen som finns på webben utan bara några punkter ur den, t.ex. nya ord, språkpolisen och språkfrågor.

 

Övrigt

 

Feliga ord

Privat lista över ord som många svenskar uttalar eller säger fel, exempelvis "interjuva" (intervjua) och "situationstecken" (citationstecken).

 

Skrivihop.nu - mot särskrivningar

Skrivihop.nu la ner sin verksamhet för över tio år sedan och sajten uppdateras inte sedan dess, men allt innehåll finns kvar.

 

Språkbanken

Här finns svenska korpusar och konkordanser, bl.a. Strindbergs och Bellmans samlade verk, en fornsvensk lexikalisk databas med 54 000 uppslagsord och mycket mer.

 

Språkförsvaret

Ideell, partipolitiskt obunden organisation som arbetar för att försvara svenska språket mot engelskans framträngande.

 

Svenska Akademien

Om svenska språket, nobelpriset, nobelbiblioteket, den svenska almanackan m.m.

 

 

Bookmark and Share

 

© 2013–2019 Cercurius AB — Uppdaterad 2019-04-05

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01