Sök på hela sajten

Lexikonlänkar

Danska

 

 

Den danske netordbog

Den här ordboken är numera en betaltjänst som ingår i Ordbogen.com, en tjänst jag starkt rekommenderar för alla som jobbar med danska. Enbart Den danske netordbog innehåller över 110 000 uppslagsord plus en lång rad upplysningar om varje ord: grammatik, betydelse, synonymer, antonymer, ordbildning, kollokationer, idiom samt ordspråk och citat där ordet förekommer.

 

Den Danske Ordbog

Ordbok över modern danska (från 1955 till nutid) med uppgifter om ordens stavning, böjning, uttal, historia, betydelse och användning.

 

Den danske online-ordbog

En dansk-dansk ordbok som också erbjuder stavningshjälp om man inte vet hur ett ord stavas. Skriver man t.ex. "silgebår" hittar man i listan "liknande ord" bl.a. "Silkeborg", som kanske var det man menade. Men här finns också många fler resurser: en engelsk ordbok, reseparlör, korsordsordbok, rimordbok, ett språkforum, länkar m.m.

 

KorpusDK

En textkorpus över det moderna danska språket där man kan se i vilka kontexter ord förekommer.

 

Ordbog over det danske Sprog

Diakronisk definitionsordbok som täcker det danska riksspråkets ordförråd från 1700 till 1950. Ordboken innehåller 180 000 uppslagsord.

 

Retskrivningsordbogen på nettet

Webbversion av fjärde utgåvan av den officiella danska rättskrivningsordboken.

 

Uni Leipzig Wortschatzportal

Portal med stor databas i form av 250 korpusbaserade enspråkiga ordböcker, däribland danska. Man kan bara söka i en ordbok och på ett språk i taget, så det fungerar alltså inte som en flerspråkig ordbok. Inga definitioner finns förstås eftersom den är korpusbaserad, däremot rikligt med annan information, som förekomst, frekvens, exempel, ord som används i samband med det sökta ordet i korpusen (som står till vänster resp. till höger), grafik m.m.

 

Wiktionary

En ordboksdatabas som skapas av sina användare. Den innehåller för närvarande över 28 000 artiklar med definitioner, böjningsformer, etymologi och synonymer, ibland även uttal och motsvarigheter på andra språk.

 

 

 

 

Bookmark and Share

 

© 2013–2019 Cercurius AB — Uppdaterad 2019-04-06

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01