Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / IT / Webblagring - lagra och skicka filer online
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

IT

IT

Webblagring - lagra och skicka filer online

Allmänna lagringsutrymmen  •  

Webb-OS (molndatorer, virtuella skrivbord)  •   Skicka stora filer

 

Allmänna lagringsutrymmen

 

ADrive

Seriös och bra tjänst som erbjuder 50 GB gratis utrymme per konto. Om man uppgraderar får man också FTP och WebDAV. Jag har bara goda erfarenheter av ADrive.

 

Box

10 GB gratis, varje uppladdad fil får vara högst 250 MB. Synkning med datorn och mobil tillgång ingår i gratisversionen. Ordbehandlingspaketet Zoho är integrerat i Box, så man kan också skapa och dela dokument. Förr kunde man spela musik strömmande i kontot, men jag har inget konto längre så jag vet inte om det fortfarande är så.

 

Copy

Det brittiska säkerhetsföretaget Barracuda erbjuder 15 GB gratis i lagringstjänsten Copy. Precis som i de flesta lagringstjänster installeras ett synkroniseringsprogram i datorn som synkar allt som ligger i en särskild mapp till näthårddisken. För ökad säkerhet krypteras alla filer både vid uppladdning och lagring.

 

Diino

Förr var Diino en gratistjänst, men då strulade klienten ständigt, så jag kunde i princip aldrig använda tjänsten. Den nya klienten fungerar felfritt och det är väldigt lätt att ladda upp och hämta ner filer från sitt webbkonto. Det minsta kontot är på 100 GB lagring med obegränsat (!) antal GB backup och max 25 GB överföring per dag. Det är mycket prisvärt jämfört med många andra av de mer seriösa fillagringstjänsterna. Diino ebjuder inte FTP, däremot automatisk backup.

 

Dropbox

Dropbox är i grunden ett webblagringsutrymme som i gratisversionen erbjuder 2 GB utrymme. Men den synkar också mellan datorer med hjälp av ett synkprogram som man laddar ner och installerar i sin egen dator. Programmet skapar en mapp i datorn, och de filer man lägger i den mappstrukturen kopieras automatiskt upp till Dropbox server. När man sedan övergår till att jobba på en annan dator finns den uppdaterade filen där, förutsatt att man har synkprogrammet även i den datorn. Man kan också välja att dela en mapp med andra. Det jag tycker är mest fantastiskt med Dropbox är att de sparar alla versioner av ett dokument på servern i 30 dagar, så om man sjabblar och behöver gå tillbaka till en tidigare version så loggar man bara in i kontot och återställer valfri äldre version. Det har räddat oss många gånger... Och jag har blivit så van vid den funktionen nu att jag inte längre kan vara utan den.

När jag laddade ner appen i min mobil fick jag en glad överraskning... Bara för att jag installerade Dropbox på en mobil enhet fick jag mitt lagringsutrymme utökat med 48 GB gratis i två år framåt!

 

Google Drive

15 GB är gratis för alla som har eller skaffar ett Googlekonto (eller GMailkonto). Filer man laddar upp får vara i princip hur stora som helst,

 

Idrive

I baskontot får man 5 GB gratis, inklusive automatisk backup som kan schemaläggas.

 

OneDrive

Microsofts alternativ, för alla som har eller skaffar ett Windows Live-konto. 15 GB gratis utrymme, ytterligare 100 GB kan köpas till för 2 dollar i månaden. Hittills har filstorleken på uppladdade filer begränsats till 2 GB, men nu (sep. 2014) är filer upp till 10 GB tillåtna.

 

Storegate

Svenska Storegate må vara en mycket seriös tjänst som används av många företag som onlinebackup, men för privatpersoner har den helt klart blivit sämre på de tio åren jag har haft den. De erbjuder fortfarande 2 GB gratis lagringsutrymme, men allt annat är borta. Funktioner som FTP och WebbDav är numera tillgängliga enbart för företag, och automatisk backup bara för betalande kunder. Fotoalbum hittar jag inget längre, och det går inte heller längre att strömma musik, en funktion som kom 2007 och kändes fantastisk då. Om det är enbart gratis lagringsutrymme man vill ha väljer man väl hellre en tjänst där man får mycket mer utrymme?

 

SugarSync

SugarSync har jag inte testat själv än, men vad jag förstår fungerar det ganska likt Dropbox utom att man här får 5 GB gratis. SugarSync sparar de senaste fem versionerna av ett dokument, alltså långt ifrån lika många som Dropbox, men å andra sidan kan man strömma musik från kontot direkt i webbläsaren eller mobilen.

 

Här finns det fler länkar till lagringsutrymmen och prisjämförelser:

27 Online Backup Services Reviewed

Lista på 27 tjänster för online backup och webblagring/fildelning.

 

The Best Cloud Storage Solutions

Prisjämförelse och recensioner av ett 20-tal online-lagringsutrymmen.

 

Webb-OS (molndatorer, virtuella skrivbord)

 

CloudTop

Ett ursprungligen svenskt webb-OS (baserat i Linköping) som hette först iCloud, sedan CloudMe och nu, med ny ägare, CloudTop. Den här molndatorn var avancerad från början och utvecklades snabbt men blir nu bara sämre och sämre. Exempelvis fanns det en jättebra musikspelare med möjlighet att skapa spellistor och en förträfflig webbläsare där man kunde surfa med flikar och skriva ut webbsidor. Musikspelaren är borta, nu är det samma applikation för musik och film och det enda den gör är att låta en spela musik och filmer från YouTube. Webbläsaren är också borta, nu finns det en "visare" enbart för att söka på Google, och den har inga flikar. För att få tillgång till ordbehandlingsprogrammet måste man "installera" det först. Men e-posten är bra och går absolut att använda som standardprogram. I gratistjänsten får man 3 GB utrymme.

 

ZeroPC

ZeroPC är f.d. Startforce och är numera inte längre någon egen molndator utan en samlingsplats för alla ens lagringstjänster. Genom att ha sina molntjänster här får man tillgång till allihop på ett enda ställe och slipper logga in i en mängd olika konton. Första gången måste man förstås logga in i varje konto med respektive lösenord, men sedan har man alltihop samlat. En annan fördel är att ZeroPC kan strömma musik, så om man har lagrat sin musik där den inte går att strömma, exempelvis i SkyDrive, så blir den spelbar online. ZeroPC erbjuder själva 1 GB lagringsutrymme, men totalt kan det bli väldigt mycket om man har samlat många tjänster här med mycket utrymme i var och en.

 

Kommentar:

Tjänster som erbjuder operativsystem på webben - eller molndator, virtuellt skrivbord, webbskrivbord, online-OS, moln-OS eller vad man nu vill kalla det - kostnadsfritt för privatpersoner verkar vara i utdöende. När jag upptäckte de här tjänsterna 2008 testade jag tio stycken. Nu har nästan alla antingen försvunnit helt, eller så finns de kvar för företag men inte för privatpersoner, eller så är tjänsten omvandlad till något annat. De tio var ajaxWindows, Cloudo, EyeOS, Ghost, Glide, Jooce, OODesk, OOS och Startforce, plus CloudTop som fortfarande finns kvar fast under annat namn.

De texter som jag skrev om de nio numera nedlagda tjänsterna finns kvar som referens här.

 

Skicka stora filer

 

Dropsend

Skicka filer på upp till 2 GB fem gånger per månad, därefter kostar det pengar.

 

Mail Big File

Skicka upp till fem filer på max 2 GB.

 

Hightail

F.d. You send it. Skicka filer på 50 MB.

 

Här finns en lista över fler liknande tjänster. Själv tycker jag inte att det är smidigt att använda sändtjänster, jag lägger hellre upp filer i ett webblagringsutrymme och låter folk hämta dem där.

 

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2017-02-13