Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / För utlandssvenskar
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

Utlandssvenskar

För utlandssvenskar

 

Butik hemlängtan

Butik hemlängtan är en webbshop som drivs av ett par i Dalarna där man kan köpa svenska produkter och få dem hemskickade var man än bor i världen. Och finns inte den produkt man vill ha i lager så kontaktar man dem så försöker de ordna fram den. Butiken är inriktad på både svenskar boende utomlands som längtar efter svensk mat och på turister som vill ha svenska souvenirer.

 

Grrringo

Bra-att-veta för svenskar som inte bor i Sverige. Sajten har inte uppdaterats på tio år men kan antagligen vara matnyttig ändå. Här finns en guide inför utlandsflytten, information om hur det är att bo med barn utomlands och lite annat. Bakom sajten ligger en journalist som också är listmamma för mejlinglistan Grrringo, där alla som är eller har varit bosatta utomlands är välkomna. Jag är med på listan men är en s.k. ubåt: inte aktiv.

 

Riksföreningen Sverigekontakt

Sverigekontakt är en förening med säte i Göteborg med medlemmar över hela världen som är förenade i sitt intresse för Sverige, det svenska språket och den svenska kulturen. Ursprungligen var föreningen inriktad på att hjälpa svenskar och svenskättlingar i utlandet att bevara kontakten med Sverige, språket och kulturen, men numera arbetar man främst med att främja det svenska språket i världen. Man arrangerar föreläsningar, seminarier och kurser utomlands kring det svenska språket och kulturen, svenskkurser i Sverige och även resor till platser med svensk anknytning. Jag var medlem när jag bodde utomlands.

 

SWEA - Swedish Women's Educational Association

Till skillnad från Riksföreningen Sverigekontakt och Svenskar i världen som är baserade i Sverige är SWEA baserad i USA, grundad redan 1979. SWEA är en global ideell förening för svenska och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands, och föreningen har 7 500 medlemmar i 73 lokala avdelningar i 33 länder på fem kontinenter. Syftet är att främja det svenska språket och sprida svensk kultur och tradition.

 

Svenskar i världen

SVIV är en förening, ett nätverk och en lobbygrupp som representerar de ca en halv miljon utlandssvenskarna både på det personliga planet och på riksplanet. De jobbar med opinionsbildning gentemot allmänheten, politiker och organisationer genom att driva frågor som har antagits av medlemmarna under Utlandssvenskarnas Parlament, som hålls vartannat år. Exempelvis medverkade SVIV till rätten att ha dubbelt medborgarskap som infördes 2001. De arrangerar också konferenser och föreläsningar kring aktuella teman och länder. Som betalande medlem får man inte bara mer information (bara tillgänglig för medlemmar) utan också råd och stöd vid både utlandsflytt och hemflytt, och hjälp i skattefrågor.

 

Utlandssvensk.net

Sajt med fokus på att hjälpa utlandsboende svenskar som ska flytta tillbaka till Sverige i frågor som rör juridik, ekonomi, skatter och försäkringar. Sajten drivs av Europeiska Försäkringsmäklarna som lovar skräddarsydda lösningar oavsett land, livssituation eller problemställning.

 

Utlandssvenskar.com

Nätgemenskap som startades av två utlandsboende killar 1999 som byggde upp den utifrån sina egna erfarenheter och behov. Medan de tre föreningarna ovan har en medlemsavgift är Utlandssvenskar.com gratis och är också helt internetbaserad. Det är en mötes- och informationsplats för alla svenskar som befinner sig utomlands, och det är medlemmarna som direkt eller indirekt uppdaterar sajten med information och tjänster. Över 10 000 personer i 163 länder över hela världen är medlemmar, varav jag är en.

 

Kommentar:

Många fler användbara länkar för utlandssvenskar finns på länksidorna på ovanstående sajter.

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2014-09-29