Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / Övriga fackområden
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

Övriga fackområden

Övriga fackområden

Astronomi  •   Färglära  •   Juridik  •   Sport och spel  •  

Teater  •   Vetenskap

 

En sida för "överblivna" fackområden - områden där jag inte har tillräckligt många länkar för att det ska bli en egen rubrik.

Astronomi

 

Enchanted learning

En webbplats om astronomi och rymden avsedd för skolor, men som är alldeles utmärkt även för andra intresserade. Här finns också en illustrerad ordlista från A till Z. På engelska.

 

Rymdforum

Rymdforum är en ideell förening med syfte att sprida kunskap om svensk rymdverksamhet och öka informationsflödet mellan olika aktörer i rymdbranschen. Men det är enbart organisationer som kan bli medlemmar, inte privatpersoner. Föreningar ordnar bl.a. återkommande arrangemang för industri, forskare, beslutsfattare, användare av rymdteknik, medier och den svenska allmänheten. Här hittar man förstås information om Christer Fuglesang och även en frågelåda. Om man inte hittar svaret på sin fråga där kan man skicka in frågan och få svar av experten på just det området.

 

Rymdportalen

Den gamla sajten har nu blivit en blogg, med ämnesområdena NASA, solsystemet och Sveriges rymdfart.

 

SETI Institute

SETI står för Search for extraterrestrial intelligence och är ett institut i Kalifornien som söker vetenskapligt efter intelligent utomjordiskt liv. Det började sin verksamhet 1985 och har i dag över 120 forskare och andra anställda.

 

Färglära

 

Farbenlehre

Färglära på tyska, förklarad ur olika fackvetenskapliga infallsvinklar. Färgläran är en avdelning på en server med vidareutbildning för lärare.

 

Juridik

 

Internetjuridik

Gratis juridisk information på svenska. Materialet är sammanställt av Thorlund Juristbyrå, som fortlöpande lägger till och uppdaterar informationen och artiklarna på sajten. Samma juristbyrå driver också sajten Juridiska dokument där man kan ladda ner mallar till juridiska avtal som testamente, äktenskapsförord, andrahandskontrakt m.m. Dessa avtal kostar dock pengar. Ställa frågor kan man göra i Thorlunds forum.

 

Lawline

På Lawline kan man få gratis juridisk rådgivning, inte bara per mejl utan också per telefon. Rådgivarna är 200 av Sveriges bästa juriststudenter, samtliga namngivna på sajten med uppgift om vilket universitet de studerar på och hur många frågor de har besvarat. Innan man kontaktar dem kan man söka bland tidigare frågor, och det finns närmare 20 000 att plöja igenom. Man kan söka med frisök eller välja någon av kategorierna: arbetsrätt, familjerätt, straffrätt etc.

 

Sport och spel

 

Pokerspel.org

En guide till pokerspel med regler om hur man spelar, tips och nyheter. Användbar resurs för den som vill lära sig spela eller behöver veta mer om spelet. Man har också möjlighet att ställa frågor.

 

Så här spelas baseboll

Reglerna i baseboll förklaras på svenska. Här finns också en liten ordlista med engelska ord och uttryck förklarade på svenska.

 

The Rules of Card Games

Reglerna till en massa kortspel från olika länder. Hela sajten är på engelska, så även de svenska bidragen är översatta till engelska.

 

Teater

 

DramaDirekt

DramaDirekt är en databas för pjäser, både för svensk dramatik och för svenska översättningar av utländsk dramatik. Databasen är öppen för alla, så även som privatperson kan man söka och läsa ur pjäsbiblioteket. Sökning kan göras på olika sätt, på pjästitel, författare, språk, antal skådespelare eller genre. När man har hittat en pjäs kan man läsa synopsis på den. Vill man läsa hela pjäsen kan man ladda ner pjäsen i fulltext eller beställa den som print-on-demand, men det senare kostar pengar.

 

Nummer.se

Riksteatern ligger bakom den här sajten om teater med syftet att öka intresset för scenkonst. Många teaternyheter och recensioner, intervjuer, kalendarium med teaterpremiärer och webb-tv (på YouTube).

 

Vetenskap

Forskning.se

Webbplats för all möjlig slags information om forskning. Ägs och utvecklas av tio myndigheter och stiftelser som finansierar forskning, och redaktionen finns på Vetenskapsrådet.

 

Forskning & Framsteg

Populärvetenskaplig tidskrift som skriver om de senaste forskarrönen inom naturvetenskap, humaniora och samhällsvetenskap. Har utkommit i pappersform sedan 1966.

 

Illustrerad vetenskap

Internationell populärvetenskaplig tidskrift som ger inblickar i alla grenar av vetenskapen. Lanserades samtidigt i Sverige, Danmark och Norge 1984 och finns nu i 16 utgåvor i 18 länder. Jag har prenumererat på den finska utgåvan. På webbsajten finns det också en massa roliga frågesporter om vetenskap.

 

Science Daily

Science Daily har funnits sedan 1995 och har över 3 miljoner besökare varje månad. Här finns 65 000 forskningsartiklar, 15 000 bilder, 2 500 encyklopediaartiklar, 1 500 bokrecensioner och hundratals undervisningsfilmer, och allt är gratis och fritt tillgängligt för alla. Sajten uppdateras flera gånger om dagen. Det som började som ett projekt skapat av två personer, en kanadensisk/amerikansk forskare och författare och hans fru 1995, har vuxit till en jättelik organisation med flera tusen involverade.

 

Wissenschaft online

Det tyska förlaget Spektrum der Wissenschaft ger ut fyra papperstidskrifter: Spektrum der Wissenschaft (den tyska utgåvan av Scientific American), Sterne und Weltraum (astronomi), Gehirn & Geist (hjärnforskning & psykologi) och Epoc (om historia, arkeologi och kultur), plus internettidningen Spektrumdirekt om de senaste dagsfärska rönen inom vetenskap. Samtliga exakt mina intresseområden! På portalen Wissenschaft online samlar de intressanta artiklar ur publikationerna från olika områden inom vetenskapen.

 

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2014-09-26