Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / Fakta - Hur gör man? Varför?
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

Fakta

Fakta - Hur gör man? Varför?

Fakta - viktiga och mindre viktiga  •   Hur gör man? Varför?  •   Svar på frågor

 

Fakta - viktiga och mindre viktiga

 

Factlab

En databas som innehåller 20 miljoner faktauppgifter från över 130 olika statistiska databaser från tillförlitliga källor i världen, där man också kan analysera, jämföra och kombinera data. Resultatet kan ses som lista, stapeldiagram, karta, tidslinje, cirkeldiagram eller trendlinje. Originalspråken är svenska och engelska, men man kan också översätta sidorna till en mängd språk med automatöversättning.

 

Faktabank för värdelöst vetande

Rolig sida med alla möjliga sorters fakta som inte är så allmänt kända. Eller vet du vad världens minsta språk heter (det talas bara av en enda person) eller hur många riskorn det går på en liter? På svenska.

 

Faktabanken

Svensk sajt som drivs av en universitetslektor vid Stockholms universitet, och hans kollegor och vänner bidrar med fackkunskaper inom sina områden. Här finns en stor mängd fakta och spannet på områden är stort. Bara några få exempel: juridik, solsystemet, trafikmärken, tågsignaler, spelord, runor...

 

Great Facts

En sajt full med både roliga och intressanta fakta. Språket är engelska och det finns varken index eller sökmöjligheter, så det är nog tänkt att man ska läsa igenom sidorna, vilket man gör med nöje. En del är sådant man aldrig har reflekterat över - för vem har tänkt på att ordet "thousand" innehåller bokstaven A, medan ingen av de andra siffrorna från 1 till 999 på engelska gör det?!

 

Trivia and Strange facts

Massor med roliga fakta, indelade i tio ämnesområden, som djur, språk, väder m.fl. Visste du att du blinkar 10 miljoner gånger om året, eller att av alla jordens djur är 80 % insekter? Inte heller här finns något index, däremot möjlighet att söka på sajten.

 

Hur gör man? Varför?

 

e-How

Hur gör man? Här finns över 2 miljoner artiklar och filmer om allt ifrån hur man laddar en mobiltelefon utan laddare till hur ett bröllop ska gå till. Indelat i 25 ämneskategorier (de finns längst ner på sidan!), som i sin tur är indelade i underkategorier. Experter inom varje område delar med sig av sin sakkunskap, plus att alla medlemmar kan bidra med information.

 

How Stuff Works

En mycket användbar sajt när man vill veta hur saker och ting fungerar. Sajten skapades 1998 av en amerikansk universitetsprofessor, och ämnesexperter bidrar med artiklar, grafik och filmer. Här finns det bara tio ämneskategorier, men de har i sin tur underkategorier och innehållet spänner över tusentals ämnen.

 

Svar på frågor

 

Answer.se

Svensk sajt för att hitta information. Om någon redan har frågat om det man vill veta kan man använda sökfunktionen och få svaret utan att vara medlem. Om man vill ställa en egen fråga krävs registrering som är gratis. Man kan fråga om absolut allt och även svara på sådant man själv kan. Ämnesområdena är indelade i 20 kategorier varav en är "allmänt", så de täcker faktiskt in allt. Jag är medlem här och har ställt frågor som jag har fått mycket bra svar på.

 

Bibblan svarar

Bibblan svarar är en gratis svarstjänst som har ersatt den gamla tjänsten Fråga biblioteket. Nu kan man fråga om vad som helst, inte bara sådant som gäller specifika böcker. Frågorna kan ställas på åtta språk och svaret kommer via e-post senast nästa arbetsdag, men en del publiceras även på sajten. Panelen som svarar arbetar på bibliotek runt om i Sverige.

 

Wer weiss was?

Tysk motsvarighet till den svenska sajten Answer.se, och här kan man fråga på tyska om allt mellan himmel och jord. Över en halv miljon personer har frågat och svarat här sedan sajten grundades 1996.

 

 

Här kan du:
– tipsa oss om nya länkar
– rapportera brutna länkar
– ge oss ris eller ros.
Vi svarar i mån av tillgänglighet och tid – observera att vi inte hinner svara på frågor om innehållet på de sajter som vi länkar till!
Fyll i ditt namn och klicka på "Chat".

 

Om du inte ser fältet med texten "Enter your name here" och knappen "Chat" utan bara en smilis kan din webbläsare tyvärr inte tyda chattrutan rätt.

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2014-09-21